вівторок, 15 січня 2013 06:45

"Опозиційні сили натравлюватимуть одну на одну"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Олесь Доній: ”Опозиційне середовище повинно бути максимально єдиним — щоб перемогти чинну владу”
Олесь Доній: ”Опозиційне середовище повинно бути максимально єдиним — щоб перемогти чинну владу”

Створити надфракційне об'єднання Народну раду пропонує опозиційним партіям позафракційний нардеп Олесь Доній, 43 роки. Подібне діяло в парламенті першого скликання.

— 1990-го Народна рада налічувала близько 120 депутатів. Об'єднала різних опозиціонерів: демократів, націоналістів — опонентів комуністичного ладу, — розповідає нардеп. — Хоч і в меншості, але була активна і демократична. Це було єднання депутатів, а не лідерів. У багатьох випадках ця меншість спрямовувала роботу Верховної Ради. Фактично вона привела до проголошення Декларації про суверенітет, а в подальшому — незалежності.

Сьогодні з формальної точки зору опозиціонерів у Верховній Раді більшість — близько 180. Проте є проблема — у меншому рівні демократизму, в непрозорості і слабшому зв'язку з виборцями. Спочатку дії відбуваються начебто красиві, але потім голови фракцій ідуть на незрозумілі та непрозорі домовленості з владною більшістю. Щоб змінити ситуацію, необхідно створити структуру, куди б увійшли всі опозиційні депутати, а не лише ради фракцій, а також мажоритарники. Таким чином, можна чисельно збільшити опозицію. Така Народна рада допомогла б зробити прозорішими стосунки всередині опозиції.

Питання виборів 2015 року зараз основне. Опозиційне середовище повинно бути максимально єдиним — щоб перемогти чинну владу, щоб унеможливити роз'єднання партбосів і загравання з можновладцями, імітування діяльності.

Говорили про це з лідерами опозиційних партій?

— Керівники фракцій мовчать. Хоча ця теза викликає підтримку в суспільства. Також мене підтримують багато депутатів, зокрема Олександр Бригинець, В'ячеслав Кириленко.

Наступним кроком має стати створення загальноопозиційного об'єднання за межами парламенту — за прикладом колишнього Народного руху. Це ще важливіше. Аби могли об'єднатися не лише партійці, а й опозиційне суспільство: громадські рухи, люди, які не входять до жодної структури.

Навколо якої ідеї треба створити Народну раду?

— Європейський вибір, підтримка української культури, мови, ринкова, а не олігархічна економіка, демократичні процедури. Слід учитися узгоджувати корпоративні інтереси, персональні амбіції. Для цього треба прозорість — менше шансів для агентури та підкупу лідерів.

Що буде, коли опозиція не об'єднається?

— Клан Януковича зацікавлений у довічному пануванні: другому терміні Януковича, а після того — у виведенні сина у президенти. Для цього вони розпорошуватимуть опозиційні сили. Натравлюватимуть їх одну на одну.

Зараз ви читаєте новину «"Опозиційні сили натравлюватимуть одну на одну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути