вівторок, 06 грудня 2016 07:40

Онищенко рік записував розмови з Порошенком
2

В Адміністрації президента спростовують заяви Онищенка. Кажуть, так хоче уникнути кримінальної відповідальності за організацію газових схем
Фото: REUTERS
Народний депутат Олександр Онищенко: ”Протягом кількох років я торгувався й організовував комерційні голосування на користь президента”

У Верховній Раді продають свої голоси близько 70 депутатів. За знакові голосування ціна коливається від 20 до 100 тисяч доларів. Це залежить від особи депутата. У кожному окремому випадку потрібно торгуватися, — розповідає російською народний депутат 47-річний Олександр Онищенко 1 грудня.

Стверджує, що був посередником між Адміністрацією президента і парламентом.

— Людина в чорному костюмі зі зброєю в кобурі несе в руках дві спортивні сумки. Заходить у вузький ліфт, що веде із залу очікування головного кабінету в Адміністрації ­президента, — згадує Онищенко. — Ліф­том користуються перший (президент. — ГПУ) і його гості, які не хочуть світитися через парадний вхід. Звідти він веде просто в гараж, де розміщений авто­ескорт Порошенка. Я був у цьому гаражі. Бачив ліфт і весь процес. У кожній сумці — по півтора мільйона доларів. Їх несе представник охорони президента. Гроші в сумках кладуть у багажник і передають мені — посереднику. Людині, яка взяла на себе функцію організатора голосування. Цим я займався. Торгувався і організовував комерційні голосування на користь президента. Витрачав здебільшого свої кошти. Пізніше — гроші, які мені передавали за вказівкою Порошенка.

Протягом року записував свої розмови з президентом на ручний годинник із диктофоном. 29 листопада ці матеріали передав американським спецслужбам.

Найдорожчими були голосування за бюджети на 2015-й та 2016 роки, призначення й відставку генпрокурора Віктора Шокіна, призначення Юрія Луценка, відставку з посади голови Служби безпеки Валентина Наливайченка, — каже Олександр Онищенко.

Його підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу. Такі дії завдали державі збитків на близько 3 млрд грн. Окрім того, Онищенку інкримінують державну зраду. 4 липня він виїхав з України. Наступного дня Верховна Рада дала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання й арешт. Перебуває то у Великій Британії, то в Росії, за інформацією Служби безпеки.

"Онищенка з усім його "компроматом" правоохоронні органи ждуть в Україні.

Зокрема Національне антикорупційне бюро, Генпрокуратура, СБУ. Із розпростертими обіймами", — коментують в Адміністрації президента.

— Онищенко спершу попереджав. Намагався домовитися з командою президента. Думав, захистять. Бо ж вирішував делікатні питання, — коментує політолог Андрій Золотарьов, 51 рік.

— А потім пустив у хід плівки. На них полювали кілька місяців. Знали, що в Онищенка є записи. Тому зараз люди, які приходять до президента, знімають годинники. Плівки свідчать про системну політичну корупцію в країні. У багнюці й команда президента, й опозиція.

— Онищенко може стати українським Борисом Березовським (нині покійний російський олігарх, був в опозиції до президента Володимира Путіна. Отримав політичний притулок у Великій Британії. — ГПУ). Олігархом у вигнанні, який зливає інформацію про главу держави, його оточення, — каже політолог Микола Давидюк, 28 років.

— Якщо надасть докази — буде серйозний політичний скандал. Порошенку це може коштувати другого терміну. Скандал здатен спровокувати дострокові вибори парламенту, а потім — і президента. Видавати компромат порціями — це класика. Так Онищенко тримає у постійній напрузі ­команду Порошенка. Якщо дати одразу всю інформацію, то стороні захисту легше буде вибудувати правильну оборону. Якщо порціями — це заганяє противника у кут.

Зараз ви читаєте новину «Онищенко рік записував розмови з Порошенком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути