четвер, 03 червня 2021 07:40

Офіс президента хоче спілкуватися з регіонами

Цього тижня розпочне роботу Конгрес регіональних влад, заявив заступник керівника Офіса президента 32-річний Кирило ­Тимошенко.

— Складатиметься з двох палат. Перша — місцева влада, голови об'єднаних громад, районні ради. Друга — голови обласних адміністрацій і рад. В Офісі президента буде постійно діючий офіс Конгресу. До президії входитимуть по три представники з обох палат, міністри й керівництво Офіса, включаючи президента, — сказав Тимошенко.

Конгрес створюють, щоб допомагати місцевій владі достукатися до Кабінету міністрів. Це потрібно для постійного діалогу, пояснили на Банковій.

— Така ідея з'являється час від часу. За Кучми була Рада регіонів, тепер Конгрес регіональних влад, — говорить один з авторів Конституції Роман Безсмертний, 55 років.

— Як тільки перевалює другий рік президентства і час думати про наступну каденцію, звертаються до теми регіонів. Бо треба якось із ними підтримувати стосунки. Спочатку команда Зеленського накинулася на представників місцевого самоврядування із криками (10 липня 2019 року президент Володимир Зеленський вигнав із зали секретаря Бориспільської міської ради Ярослава Годунка під час наради: "Вийди, розбійнику". — ГПУ). Такий "лукашизм" — від слова Лукашенко. Потім накинулися на Кличка, бо хочеться поживитися на бюджеті. Тепер вирішили створити Конгрес.

Проблеми регіонів не доходять до центру. Це можна вирішити тільки через двопалатний парламент. Коли друга палата представлятиме місцеве самоврядування, займатиметься розвитком регіонів. Інакше походи на Київ донецьких, дніпропет­ровських, львівських та інших продовжуватимуться. Ці походи є однією з причин таких явищ як Лазаренко і Янукович (колишній прем'єр-міністр Павло Лазаренко належав до так званого Дніпропетровського клану — кримінальної фінансово-політичної групи. Експрезидент Віктор Янукович — до Донецького клану. — ГПУ).

— Офіс президента намагається усунути з політики мера Києва Віталія Кличка, який є керівником Асоціації міст України. Конгрес повинен відтіснити цю організацію, — каже голова Комітету виборців України 47-річний Олексій Кошель.

— Керівникам місцевих громад покажуть, що вони тепер ближче спілкуватимуться з Офісом президента. Але Зеленського вже настільки ізолювали, що навіть народні депутати не можуть потрапити на Банкову.

Є проблеми у взаємодії керівників ОДА та представників місцевих громад. Відсутня логіка призначень і звільнень голів обласних і районних адміністрацій. Одного хорошого хлопця змінюють на іншого й не пояснюють причини.

Створення Конгресу — це надування щік. Підміняє реальну роботу. Жоден такий орган не був ефективний. Проводили помпезні зібрання, круглі столи. Цей Конгрес нічим не відрізнятиметься. Знімуть гарне відео.

Місцева влада чекає від центральної чіткості в завершенні реформи децентралізації.

Зараз ви читаєте новину «Офіс президента хоче спілкуватися з регіонами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути