четвер, 04 січня 2018 07:25

Треба полювати на велику рибу

З 1 січня 2018-го почалася третя ­хвиля електронного декларування. Триватиме до 1 ­квітня.

За цей час інформацію про своє майно та дохо­ди за 2017 рік мають подати президент, голова Верховної Ради, народні депутати, урядовці, судді, прокурори, керівники державних і комунальних підприємств та установ, обласних управлінь, районних адміністрацій, навчальних і медичних закладів державної й комунальної форм власності.

Дані перевіряє Національне агентство з питань запобігання корупції. За невчасне подання декларацiї без поважних причин посадовцям загрожує штраф вiд 850 до 1700 грн. Стільки ж — за надання недостовiрної інформації. Якщо рiзниця мiж задекларованими доходами й реальними становить понад 425 тис. грн, декларантовi загрожує кримiнальна вiдповiдальнiсть. Торік НАЗК перевірила менше сотні декларацій із 1,5 млн.

— У здоровому суспільстві перевіряти кожну декларацію не потрібно, — каже політолог 29-річний Микола Давидюк.

— Але зараз перехідний період. Тому це необхідно робити, щоб суспільство переконалося: депутатський корпус і чиновники — чисті. Першими варто ловити найгучніші прізвища. Це буде потужний сигнал для корупціонерів. А також для інвесторів: у країну можна везти капітали і їх не вкрадуть. Якщо ж почати з найменших злочинців, то система не зміниться. Бо цього ніхто не помітить.

У 2018 році робота НАЗК може прогресувати завдяки західним партнерам. Вони тиснутимуть на владу, щоб не заважала антикорупційним органам працювати. Те ж саме робитиме населення. А професіонали і патріоти підніматимуть ці проблеми зсередини.

— Не повинно бути вибірковості: 10 нардепів перевірили, а 400 лишили поза увагою. Серед них знайдуться ті, чиї статки викликають запитання, — говорить колишній прокурор і блогер 41-річний Сергій Іванов.

— Вважаю за краще спростити процедуру чи ­навіть форму декларування. Над документом треба працювати. Скажімо, квартиру депутату Андрію Лозовому купила матір. На те, що вона — звичайний педіатр із міста Рівне, не зважають. Як наслідок, нічого Лозовому не пред'явиш.

Треба полювати на велику рибу. На людей з мільйонними статками. Варто підвищити поріг декларування. Бо поки що колупаються в дрібних речах. А, приміром, Сергій Льовочкін (нардеп з "Опозиційного блоку", очолював Адміністрацію президента Януковича. — ГПУ) працює у парламенті й має частку в телеканалі "Інтер". Ще побудував півострів, а потім — палац.

У НАЗК немає достатньо повноважень. А всю чорнову роботу виконують органи Державної фіскальної служби. Це ж не таємниця, що їх можна купити, аби вони закрили очі на якісь факти.

Зараз ви читаєте новину «Треба полювати на велику рибу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути