вівторок, 02 липня 2013 05:30

Новинський створить проросійську фракцію у парламенті

Автор: фото з сайта www.argumentua.com
  Мільярдер Вадим Новинський та президент Віктор Янукович у Севастополі 8 травня. Тут глава держави дав завдання Новинському побудувати стадіон на 25-30 тисяч уболівальників
Мільярдер Вадим Новинський та президент Віктор Янукович у Севастополі 8 травня. Тут глава держави дав завдання Новинському побудувати стадіон на 25-30 тисяч уболівальників

12 кандидатів у народні депутати відмовилися балотуватися в севастопольському окрузі №224. Проміжні вибори там мають відбутися 7 липня. Попередній депутат від округу "регіонал" Павло Лебедєв склав повноваження у зв'язку із призначенням міністром оборони.

 

В окрузі залишилося 11 кандидатів. З-поміж парламентських фракцій свого представника висунула лише Компартія.

Серед кандидатів — мільярдер 50-річний Вадим Новинський. Він іде самовисуванцем. Журнал "Форбс" оцінює його статки в $1,9 млрд (на сайті Центрвиборчкому відсутні декларації кандидатів по округу №224. — "ГПУ"). Новинський отримав українське громадянство торік у квітні. Відповідний указ підписав президент. Доти був громадянином Росії. Є засновником фінансово-промислової групи "Смарт-холдинг", що займається металургією, нафтою, газом, кораблебудуванням. Зокрема, контролює Херсонський та Чорноморський суднобудівні заводи, компанії групи "Верес", банк "Юнекс", є президентом футбольного клубу "Севастополь". Команда гратиме у прем'єр-лізі з наступного сезону. Вадим Новинський — бізнес-партнер найбагатшого українця Ріната Ахметова.

— Кремлю потрібна проросійська партія в Україні. Тож відправив на роботу до нас свого емісара, — пояснює політолог 60-річний Віктор Небоженко. — Першим завданням Новинського в парламенті стане лобіювання інтересів Росії. Він має створити свою групу. Відкрито її очолюватиме і, ймовірно, фінансуватиме. Скоріш за все, керуватиме Комітетом із міжнародних справ, головою якого зараз є "регіонал" Віталій Калюжний. Це відбудеться перед підписанням Угоди про асоціацією з Євросоюзом. Новинський усіляко заважатиме підготовці, підписанню та ратифікації міжнародних документів.

Другий прихований мотив мільярдера — власні бізнес-інтереси. У Росії посилюється режим Путіна. Економічних перспектив там жоден олігарх не може мати. Тому деякі з них тікають звідти й освоюють український ринок.

А причина появи Новинського у Криму — деградація проросійських організацій на півострові. Їм потрібен новий начальник.

 

Як коротко охарактеризувати Вадима Новинського?

— Типовий російський мільярдер — людина цікава, складна й неординарна. Любить грати на кількох шахових дошках одночасно. Колись був близьким до Ющенка. У парламенті суттєво ускладнить життя євроінтеграторам. Однак усе відбуватиметься не так красиво, як уявляє Кремль. І Ахметов, і Новинський зацікавлені в певній "європейській парасольці". Вони вестимуть подвійну гру. Особистий інтерес останнього — щоб на Заході його визнали впливовим українським олігархом.

У парламенті він згуртує навколо себе, умовно кажучи, "російських православних".

 

Хто може увійти до групи Новинського у Верховній Раді?

— Коли людина має мільярд доларів і отримує добро на скупку голосів в обхід Партії регіонів, до неї може приєднатися хто завгодно — і теперішні опозиціонери, і "регіонали". Він спокійно набере 32 депутати і створить фракцію — зробить подарунок Путіну.

Вадим Новинський скаламутить болото українського політикуму. Адже часу до підписання в листопаді Угоди про асоціацію з ЄС майже не лишилося. Росії терміново потрібен свій інструмент в українському парламенті.

Зараз ви читаєте новину «Новинський створить проросійську фракцію у парламенті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути