вівторок, 23 липня 2013 00:00

Новий голова Конституційного суду має сім мотоциклів і трактор

Автор: фото з сайта www.kommersant.ua
  22 лютого В’ячеслав Овчаренко прийшов на з'їзд суддів. Рукою прикриває годинник на 32 тисячі доларів
22 лютого В’ячеслав Овчаренко прийшов на з'їзд суддів. Рукою прикриває годинник на 32 тисячі доларів

Конституційний суд очолив 56-річний В'ячеслав Овчаренко. За два дні до його дня народження 16 суддів таємно проголосували за це рішення. Двоє — проти. Кажуть, для цього Овчаренко терміново повернувся з Німеччини, де лікувався.

На цій посаді пробуде до серпня 2015 року. Тоді завершується дев'ятирічний термін його повноважень. Із 2006-го він працює суддею КСУ за квотою Партії регіонів.

Призначення Овчаренка є формальною ротацією, вважає політолог 44-річний Кость Бондаренко:

— Будь-яка команда після перемоги намагається підпорядкувати собі всі владні ресурси. Янукович готується до виборів 2015 року. Поки що ми можемо гіпотетично припускати, що розглядатиме цей суд. Наприклад, чи зможе Юлія Тимошенко балотуватися в президенти. Також може постати питання про перевірку законності наслідків референдуму, якщо такий буде ініційований — про вибори президента в парламенті чи в один тур, двопалатний парламент або нову Конституцію.

В'ячеслав Овчаренко родом із Єнакієвого на Донеччині. Працював юристом у виробничому об'єднанні "Орджонікідзевугілля", коли там же директором автобази був Віктор Янукович. Мав адвокатську практику в Донецьку. На початку 2000-х очолював Єнакіївський міський суд. Кажуть, тоді зникли вироки з двох кримінальних справ щодо Януковича — за 1967 та 1970 роки. 2005-го Овчаренка допитували, де ж справи. Він пояснив, що зникли до його приходу через погану охорону приміщення суду. Нікого до відповідальності не притягнули, бо збіг термін давності.

За минулий рік новий голова КСУ задекларував 440 тис. грн зарплати. Зазначив, що має два будинки, квартиру, два гаражі й 6 га землі. Також у власності є "ауді" та "мітцубісі", мікроавтобус "фольксваґен", сім мотоциклів і трактор. У лютому на з'їзді суддів Овчаренко "засвітив" годинника "Бреґе" за $32 тис.

Єнакіївський журналіст Тимофій Златкін говорить, що В'ячеслав Андрійович — людина з почуттям гумору. 2004 року під час президентських виборів розпорядився перефарбувати Єнакіївський суд у помаранчевий колір.

КСУ тлумачить закони, робить висновки щодо актів президента, Кабміну, парламенту та Верховної Ради Криму. Контролює проведення імпічменту президенту. Його рішення оскарженню не підлягають.

До В'ячеслава Овчаренка установою три роки керував Анатолій Головін. Він також із Донбасу.

Зараз ви читаєте новину «Новий голова Конституційного суду має сім мотоциклів і трактор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути