середа, 16 травня 2012 00:45

Ніна Карпачова виїхала з України

Автор: Фото: Сергій Старостенко
  ”Регіонали” зайняли урядову ложу в сесійній залі, аби не допустити туди опозицію. Це ті нардепи, які найчастіше беруть участь у парламентських бійках — зліва направо Петро Цюрко, Олег Царьов, Дмитро Шенцев та Віталій Журавко
”Регіонали” зайняли урядову ложу в сесійній залі, аби не допустити туди опозицію. Це ті нардепи, які найчастіше беруть участь у парламентських бійках — зліва направо Петро Цюрко, Олег Царьов, Дмитро Шенцев та Віталій Журавко

"Регіонал" Олег Царьов у сесійній залі сідає в крісло першого віце-спікера Адама Мартинюка. Кладе на стіл портативний комп'ютер, щось читає. Ще десяток депутатів із Партії регіонів розсідаються в ложі уряду.

У вівторок уранці вони прийшли раніше до парламенту, аби не дати опозиціонерам заблокувати трибуну та президію. Ті минулого пленарного тижня не давали працювати парламенту. Вимагали припинити тортури над екс-прем'єром Юлією Тимошенко та звільнити політв'язнів.

— У нас сьогодні головна блокада у Верховному суді, де розглядають касацію у справі Юлії Тимошенко, — розказує журналістам у кулуарах "бютівець" Андрій Павловський, 46 років. — Там зараз дві третини нашої фракції. Ті, хто тут залишилися, після заяви Андрія Кожем'якіна разом із ним підуть до суду.

О 10.00 до зали заходить спікер Володимир Литвин. Депутати реєструються. На табло — 399. П'ятеро "регіоналів" залишаються сидіти в ложі уряду. Присутні оплесками вітають із 41-річчям "нунсівку" Ірину Геращенко та 56-річчям Василя Демчишена із Партії регіонів. Йому Василь Кисельов вручає 13 червоних троянд. Геращенко в залі немає.

До трибуни йде лідер фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем'якін, 46 років. Йому вмикають мікрофон.

— Сьогоднішнє засідання парламенту повинно було розпочатися з розгляду надзвичайної ситуації, в якій опинилася наша країна, — читає з аркуша. — Різкі негативні заяви та критичні оцінки лідерів Євросоюзу про процеси, які в нас відбуваються, засвідчують: Україна стоїть на порозі повної міжнародної ізоляції. Ми більше не довіряємо українському судочинству. Своєю присутністю під час розгляду касації ми підтримуємо нашого лідера.

Два десятки "бютівців" аплодують і виходять за Кожем'якіним із сесійної зали. Литвин ставить на голосування зняття депутатських повноважень із покійного "нунсівця" Володимира Поляченка. "За" — 280. Замість нього нардепом має стати екс-міністр економіки Володимир Лановий.

За годину до парламенту заходить "бютівець" Сергій Міщенко, 40 років. Стає біля роздягальні.

— Ми не будемо брати участь у засіданні, — говорить. — Не хочемо бути статистами при прийнятті їхніх лобістських законів. Вони хіба дають нам можливості належно працювати? Жодне питання, яке ми ставили, не включили до порядку денного.

— Поведінка опозиції неконструктивна, — каже в кулуарах лідер фракції Партії регіонів 57-річний Олександр Єфремов. — Вона скотилася до маргінальної точки, як це було за часів їхнього п'ятирічного перебування при владі. Зараз, знаходячись в опозиції, знову всіх критикують, нічого не роблячи і не пропонуючи.

Депутати приймають у першому читанні законопроект про внесення змін до Закону "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування". Ним пропонують зобов'язати покупців автомобілів сплачувати збір на обов'язкове пенсійне страхування. "За" — 270 нардепів. Питання про зняття депутатської недоторканності не вносять до порядку денного, хоча про це заявляли в понеділок.

До журналістів виходить "бютівець" Сергій Соболєв, 50 років. Розказує, що екс-омбудсмен Ніна Карпачова виїхала з України.

— Вона зараз не має можливості проводити активну діяльність і навіть бути присутньою в Україні через прямий тиск Генпрокуратури. Це буде окремою темою розслідування. Ми написали відповідного листа в офіс Верховного комісара з прав людини ПАРЄ. Я переконаний, що це буде новий факт необхідності розслідування стосовно вищих посадових осіб держави, які прямо дають вказівки Генпрокуратурі тиснути на омбудсмена.

Зараз ви читаєте новину «Ніна Карпачова виїхала з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути