четвер, 18 лютого 2010 20:01

"Не варто триматися за крісло прем"єра. Все одно винесуть уперед ногами"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Народний депутат від блоку НУ-НС Тарас Стецьків вважає, що новообраний президент Віктор Янукович підпорядковуватиме Україну Росії
Народний депутат від блоку НУ-НС Тарас Стецьків вважає, що новообраний президент Віктор Янукович підпорядковуватиме Україну Росії

"Навіть у кошмарі не могло приснитися, що Янукович стане президентом", — каже народний депутат-"нунсівець" Тарас Стецьків, 45 років.

У вівторок він підіймається сходами на третій поверх Верховної Ради. Похмурий. Щойно депутати проголосували за призначення інавгурації Віктора Януковича на 25 лютого. Сідає за круглий дерев"яний стіл. Вимикає звук на мобільному. На заставці — жовто-блакитний прапор.

— 2004 року ми думали, що Янукович назавжди сходить із політичної арени, і для цього були всі передумови, — продовжує. — Ющенко витягнув його з реанімації, підписавши з ним 2005 року універсал. Але головною причиною став розкол помаранчевої команди і виснажлива боротьба на взаємознищення.

Між Ющенком і Тимошенко?

— Звичайно. Тому частина людей, яка підтримувала помаранчеві сили, не прийшла на ці вибори. Тобто вибори виграв не Янукович, а їх програла Тимошенко — через зневіру і розчарування.

Її передвиборна кампанія носила технологічний, а не політичний характер: Тигрюля, концерти поп-зірок, ролики, біґ-борди "Вона працює. Вона — це Україна". Власне політичною кампанія стала лише в другому турі, коли Тимошенко сказала, що я буду відстоювати незалежність і європейський вибір, а він — це сіра зона і Росія. Треба було вести кампанію в рамках цивілізаційного вибору: ми до Європи і добробуту чи до Росії і совка. Тоді б Тимошенко отримала дві третіх голосів. Адже люди хотіли отримати відповідь на питання: що буде з країною, і куди вона рухатиметься. А йому запропонували якусь технологію. Це була катастрофа. Практично кампанії всіх політиків, у тому числі Тігіпка та Яценюка, теж були технологічними. Це свідчення глибокого занепаду і політичних вождів, і політики в Україні.

Що чекати від президента Януковича?

— Із приходом Януковича буде реванш по найболючіших і найпринциповіших питаннях нашої ідентичності та цивілізаційного вибору. Він робитиме те, що потрібно Росії — перетворюватиме Україну в підпорядковану державу. Проривних речей в економіці не буде, непопулярних реформ теж. Буде спроба змінити цивілізаційний вибір, зроблений на Майдані, на східний вектор. Стратегічною метою їхнього приходу до влади є добитися такої політичної ситуації, при якій 2004 рік стане неможливим у найширшому розумінні цього слова. Вони намагатимуться зробити так, щоб унеможливити прихід до влади когось іншого.

Як команда Януковича зможе це зробити?

— По-східному, по-ординському. Укріплятимуть владу, давитимуть бізнес, розставлятимуть кадри, ставитимуть "смотрящих". Вони робитимуть дещо модернізовані ходи, але ті, що робили в період правління Кучми. Не даром Кучма відразу виліз на телебачення і сказав: "Ми возвращаемся". Нашою відповіддю на цей реванш може бути тільки консолідація.

Хто може бути ядром такого об"єднання?

— Усі охочі, а лідер з"явиться в процесі.

Що буде з Тимошенко?

— Судячи з тактики, яку вона обрала, то пробуватиме залишитися прем"єром і втримати напівзруйновану парламентську коаліцію. У кінцевому підсумку все закінчиться тим, що Партія регіонів відправить її у відставку. Набагато чесніше і правильніше, із точки зору політичної перспективи, було б зараз перейти в опозицію і не триматися за крісло прем"єра. Усе одно винесуть уперед ногами. Вона розраховує, що її пожаліють і підтримають, але ефект буде інший. Найперше, це погано для держави, бо президент Янукович, за яким стоять потужні олігархи, і опозиційний до нього прем"єр Тимошенко, яка утримує уряд і якусь коаліцію в парламенті, породять війну інститутів влади. Неможливо проводити економічну політику уряду, якщо тобі заважає президент і якщо не маєш більшості в парламенті. Тому відбудеться відтік електорату від Юлі, і популярність її буде слабшати. Мій прогноз такий: країна буде втягнена в перманентне протистояння гілок влади.

Скільки так може тривати?

— Як завгодно довго. Хіба "Регіонам" швидко вдасться сформувати більшість у парламенті. Якщо Тимошенко програла вибори, то має піти в опозицію до нової влади, давши можливість їй сформувати виконавчу владу, більшість у парламенті, аби та показала на що здатна. Те, що вибрала Юлія Тимошенко, дає певні тактичні вигоди, але це дасть для неї стратегічний програш.

Ви це їй особисто говорили?

— Я чи не єдиний, хто відкрито їй це говорить уже тиждень. Але немає реакції, вона прийняла інше рішення.

Просила вашу фракцію не створювати коаліцію з Партією регіонів?

— Просила зробити все можливе, аби втримати цю коаліцію і не йти на союз із Януковичем. Говорила, що ми можемо бути єдиною командою.

Які настрої у фракції?

— Не виключаю, що при певному стимулюванні якась частина фракції, можливо, і більша, схилиться до союзу з Януковичем. У такому випадку тривале протистояння заміниться тимчасовою стабілізацією. Якщо ні, люди не розумітимуть: як так може бути, що та програла і не визнає того, й чіпляється за владу, а той виграв і не може владу здобути. Усе це взаємопослаблятиме і цих політиків, і державу. Тоді може бути розв"язка і в сторону дострокових парламентських виборів.

Не вірю жодному слову Януковича. Він пообіцяє що завгодно, а коли повернешся, то отримаєш ножа в спину

Яка ймовірність їх проведення?

— Достатньо велика. Якщо вони відправлять Тимошенко у відставку і не сформують нову коаліцію — от уже й підстава розпустити Раду, наприклад, восени. Але ці вибори вигідні лише тим, хто зараз не має своїх парламентських фракцій — Тігіпкові, Яценюку, Ющенкові.

Кілька разів Стецьківу хтось телефонує. Однак він не відповідає.

За яких умов блок "Наша Україна — Народна самооборона" міг би піти в коаліцію з "Регіонами"?

— Для себе я таких умов не бачу. Не вірю жодному слову Януковича. Він пообіцяє що завгодно, а коли повернешся, то отримаєш ножа в спину.

От Давид Жванія нібито не проти такої коаліції взамін на прем"єрство Арсенія Яценюка.

— Давид Жванія — бізнесмен і йому, напевно, треба захищати власний бізнес. Може, він має такі переконання. Що таке Яценюк? Це людина, яка гуляє сама по собі й у політиці часто чинила егоїстично. Я не бачу, що висування Яценюка принесе якісь політичні вигоди для України й нашої фракції.

Тобто, НУ-НС не має консолідованої думки?

— Найімовірніше фракція поділиться на різні точки зору. Я ж уважаю, що маємо піти в опозицію і почати творити серйозну політичну силу на ідейній платформі, яка б могла пред"явити українському народові серйозну перспективу на 2012–2015 роки й далі. Бо жодна з партій, які називають себе національно-демократичними, на жаль, не здатні виконати це завдання. Усі вони стали банкротами. Тому, щоб ми не отримали двопартійну систему, олігархію у владі на десятки років, маємо почати розбудовувати таку третю політичну силу.

Які будуть перші кроки Януковича на посаді президента?

— Перші кроки будуть подібні до тих, які він робив 2006 року — тотально поміняє кадри й поставить своїх при владі. Там, де це буде зробити неможливо, наприклад, на Західній Україні, поставлять місцевих, а до них приставлять "смотрящих". Прихід Януковича до влади — це прихід совка й ідеологія сірої зони: ми — сіренькі мишки, тихо сидимо по норах між Європою і Росією та не висовуємося й плазуємо перед усіма. Це те, з чого ми 20 років виходили. Нам доведеться знову це пережити.

Вважаю, що вибори треба визнати і відмовитися від судових позовів, бо це безперспективно. Раз він уже обраний президентом, і ми розуміємо чому так сталося, повинні піти на консолідацію, щоб не було розпачу, самоїдства і тоді з цієї позиції можемо вибудовувати відносини з Януковичем, який став президентом. І битимемо по руках, якщо він хоч трохи зачепить українські інтереси. А та частина України, яка проголосувала проти нього, буде для нього стримуючим фактором. Вони спробують роздробити Україну, купити і настрашити. Якщо це їм вдасться, то підуть по беспрєдєлу.

Шкода, що Янукович представлятиме Україну — це буде сильний удар по нашому іміджу. Але нехай тепер люди, які не пішли на вибори чи голосували проти обох, відчують зневагу до України.

Дружина має косметологічний салон

— Ганяю в футбол де тільки можу. Де є вільна хвилина і можна побігати, то бігаю. Люблю лижі, гори, плавати. На три дні недавно їздив у Буковель, каталися з родиною на лижах, — каже нардеп.

Про родину Тарас Стецьків розповідає неохоче і коротко. Каже, син Арсен закінчив факультет політології "Києво-Могилянської академії", а донька Наталя вчиться на психолога. Дружина має косметологічний салон. За освітою вона вчитель.

Зараз ви читаєте новину «"Не варто триматися за крісло прем"єра. Все одно винесуть уперед ногами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути