вівторок, 20 вересня 2011 07:30

"Не опускайте очі, брехуни!"

— Три тижні я не отримував жодного лікування, — каже з-за ґрат у залі столичного Печерського райсуду екс-міністр внутрішніх справ 46-річний Юрій Луценко. — Зате призначили нову комісію із шести лікарів, які намагаються змінити діагноз. У результаті напишуть, що я достатньо здоровий для утримання в тюрмі. Переживаю за Трускавець, Баден-Баден та Карлові Вари, бо мільйонери кинуться записуватися в Лук'янівське СІЗО.

У понеділок о 9.15 до зали заходять троє суддів. Слідом — дружина і син підсудного. 46-річна Ірина Луценко має статус захисника чоловіка.

— Я вибачаюся, пробки, — говорить.

— Чи будуть інші? — запитує суддя Сергій Вовк.

Немає ще кількох захисників. Адвокат Ігор Фомін комусь телефонує.

— Це "скора"? — говорить у слухавку.

— Скажи, что стол накрыт, — вигукує з посмішкою Юрій Луценко.

Вовк оголошує технічну перерву, щоб дочекатися захисників. По поверненні зачитує заяву захисту про зміну запобіжного заходу для екс-міністра через стан здоров'я. У нього в серпні виявили цироз печінки.

початок на стор. 1

— Я категоричний противник, щоб мій стан здоров'я обговорювали на всіх екранах країни, — підводиться з лави Луценко. — Я не Брежнєв і не Сталін. Але я проти, щоби прокуратура заявляла, що Луценко в задовільному стані. Буду щасливий, якщо мені не поставлять такий діагноз. Але боюся, що мені намалюють здоров'я, а я буду згнивати в камері. Цей діагноз майже не болить, він просто знищує організм. Коли болить — уже пізно.

Прокурори нахиляють голови.

— Не опускайте очі, брехуни! — каже їм екс-міністр. — У будь-який момент у мене може піднятися тиск. Судина лопне к чортовой матєрі, й ви винесете мене вперед ногами. Ваша честь, позбавте мене морального ґвалтування прокуратури, яка на чорне каже біле, а катування називає нормальними умовами.

— Мені документи про обстеження надали в СІЗО. Сказали: "Іра, роби що-небудь. Твій чоловік умирає", — зривається на крик Ірина Луценко.

Судді йдуть до нарадчої кімнати. Повертаються за 1 год. 15 хв. Вовк відхиляє клопотання про звільнення Луценка на підписку про невиїзд. Адвокат Олексій Баганець подає ще одне — про надання лікування підзахисному.

— Те, про що просить захист, виходить за компетенцію суду, — підводиться прокурор Антон Зінченко. — Обстеження триває. Адміністрація СІЗО зобов'язана надавати медичну допомогу. Остаточні висновки щодо необхідності лікування суду не надані.

— Я прошу припинити цей маразм, — підскакує з місця Луценко, червоніє. — Зінченко, твою мать, тобі показали документи з печаткою, діагнозом? Скільки можна знущатися, курва?

— Я буду змушений поставити питання про видалення підсудного, — відказує прокурор.

— Постав, хоч щось встане! — вигукує Луценко.

Ірина Луценко схиляє голову, закриває обличчя руками. За мить каже:

— Хлопці, вам не стидно брехати?

Вовк кілька разів стукає ручкою по столі. Просить дотримуватися порядку.

— Ви — скоти і падлєци, — починає плакати Ірина Луценко. Підіймається та йде із зали. За нею виходить син Олександр.

Судді знову йдуть радитися про забезпечення лікування екс-міністра в стаціонарі. За 1,5 год. відхиляють клопотання. Вовк зазначає, що на хворобу Луценка треба звернути увагу департаменту з відбування покарань у Києві та області.

Наступне засідання призначають на середу, 21 вересня.

Зараз ви читаєте новину «"Не опускайте очі, брехуни!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути