вівторок, 25 квітня 2017 05:50

"Не ходіть у заклади, де не обслуговують українською мовою"

Автор: ФОТО З САЙТА www.svoboda-files.info
  Керівник фракції ВО ”Свобода” в Київській міській раді Юрій Сиротюк: ”Київ — європейське місто, а перш за все — українське. Тому маємо забезпечити міцний статус української мови”
Керівник фракції ВО ”Свобода” в Київській міській раді Юрій Сиротюк: ”Київ — європейське місто, а перш за все — українське. Тому маємо забезпечити міцний статус української мови”

— Робоча мова уряду, Адміністрації президента — російська. Влада не в захваті від популяризації української. Їм зручніше, коли українці нічого не вирішують і не мають жодних прав. Ми будемо це долати. Не маємо на меті когось карати чи дискримінувати, не зачіпаємо мови національних меншин. Але захищаємо мову більшості українців, — каже 41-річний Юрій Сиротюк, керівник фракції ВО "Свобода" у Київській міській раді.

Він ініціював проект рішення "Про подолання наслідків совєцької окупації в мовній царині". 20 квітня столична рада його прийняла. Документ вимагає затвердити у Києві українську мову "робочою" для органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств. Також зобов'язати говорити нею персонал магазинів, кафе, ресторанів і транспорту, зробити українською рекламні вивіски й меню.

Чому цей документ не вдалося ухвалити раніше?

— Не ухвалювали раніше, бо в Києві досить сильні наслідки совєцької окупації. І попри конституційний статус української мови, вона не закріплена в сфері послуг. У магазинах і в кафе важко домогтися обслуговування українською. Цілий рік це рішення не ставили на голосування. Допомогло, що кілька сотень відомих активістів, мовознавців, музикантів зібралися під радою з вимогою ухвалити це рішення. Під суспільним тиском вдалося це зробити.

Остаточно Київрада прийме документ у нинішньому вигляді чи можуть внести зміни, які суперечитимуть основній його ідеї?

— Можливі суто технічні уточнення. Я готовий на будь-які консолідовані й компромісні правки. Хочу, щоб Київ гордився міськрадою, а вона — своїм рішенням.

У документі є вимога затвердити в столиці українську мову "робочою" для органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств. Зобов'язати говорити нею персонал магазинів, кафе, ресторанів, транспорту. Не буде масового спротиву щодо запровадження цих норм?

— Це — переписана норма Конституції. У діловодстві й чиновників і так зобов'язують говорити українською. У кафе й магазинах — інша ситуація. Там спротив можливий. Більшість персоналу — русифіковані. Але з таким рішенням киянам буде легше захищати своє мовне право. Адже російська — не менша загроза, ніж "Гради", гармати й снаряди. Це — наша земля, Київ — українська столиця. Тому маємо забезпечити міцний статус української мови.

Хто опиратиметься найбільше?

— У банках, коли пропонують якою мовою розмовляти, то першою має бути українська. Але якщо хтось захоче іншою, то будь ласка. Персонал у сфері послуг повинен знати державну мову. Якщо якісь ресторан чи кафе злісно не виконуватимуть рішення, Київрада матиме право при перегляді ліцензії чи укладенні договорів не продовжувати співпрацю з такими.

Зараз більшість вивісок і бордів — російською мовою. Скільки часу забере перехід на українську?

— Протягом місяця можна все замінити.

Яку роль у втіленні документа мають відіграти україномовні кияни?

— Суспільство може карати порушників закону найбільше. Наприклад, не ходити в заклади, де не обслуговують українською, скаржитися у Товариство захисту прав споживачів. Легко не буде, але мусимо добитися того, що мають усі європейські країни. У Києві живе понад 80 відсотків етнічних українців, з них 60 процентів — україномовні.

Зараз ви читаєте новину «"Не ходіть у заклади, де не обслуговують українською мовою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути