середа, 11 липня 2012 00:15

"Навіть Схід вважає мовний закон передвиборним"

 

— Ставлення людей до мови пов'язано із політикою влади, — говорить 49-річний Михайло Міщенко, заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова.

— 2005-го при владі були сили, нібито орієнтовані на посилення української, як казали їхні опоненти — на українізацію. Це викликало супротив російськомовних. Тепер влада зайняла протилежну позицію. Це викликало негативну реакцію серед патріотів. Резонанс посилюється і непопулярністю влади, — каже Михайло Міщенко. — Її дії дедалі більше засуджують. Тому домінує негативне ставлення й до мовної політики.

У рейтингу проблем, які турбують українців, мова, соціокультурні, релігійні питання завжди стоять наприкінці. Статусом російської мови цікавляться менше 4 відсотків людей. На перше місце ставлять економічні негаразди. Хоча це не означає малозначущість мовних проблем. Коли люди вважають, що статус їхньої мови зменшується, активна частина суспільства дуже гостро на це реагує.

Переважна більшість українців — 65 відсотків — вважає, що закон про мови пов'язаний із передвиборною боротьбою. Що Партія регіонів у такий спосіб хоче підвищити свою популярність. Причому так вважає більшість населення Сходу і Півдня, де живуть багато російськомовних. Лише 24 відсотки впевнені, що закон спрямований на підтримку російськомовних громадян.

Зараз ви читаєте новину «"Навіть Схід вважає мовний закон передвиборним"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути