середа, 18 липня 2012 05:00

"Настав час розпочати процес "Народ України проти Януковича"

Автор: фото надане прес-службою ”батьківщини”
  Голова ради Об’єднаної опозиції ”Батьківщина” Арсеній Яценюк (ліворуч) та керівник виборчого штабу Олександр Турчинов оголошують про початок акції ”Україна проти Януковича”. 16 липня
Голова ради Об’єднаної опозиції ”Батьківщина” Арсеній Яценюк (ліворуч) та керівник виборчого штабу Олександр Турчинов оголошують про початок акції ”Україна проти Януковича”. 16 липня

Голова ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Арсеній Яценюк звернувся з позовом до Вищого спеціалізованого суду. Скаржиться на президента Віктора Януковича за узурпацію влади.

— Після того, як Конституційний суд ухвалив антидержавне рішення щодо відновлення дії попередньої Конституції, президент Янукович повинен був або оголосити дострокові президентські вибори, оскільки він не обирався на такий обсяг повноважень, або внести до парламенту нову редакцію Конституції, — пояснює 38-річний Арсеній Яценюк. — Таким чином усе, що він робив із моменту отримання рішення Конституційного суду, є незаконним і антидержавним.

Цей позов має виразний юридичний, а не політичний характер, наголошує Яценюк.

— Це фактично перший в історії України такий позов із переліком юридичних, а не політичних звинувачень, чітким переліком конституційних порушень. Янукович не просто не дотримувався Конституції, він діяв усупереч їй і всупереч інтересам народу. У нас було багато позовів, які подавали проти чинної влади лідери опозиції. Але настав час, коли повинен розпочатися процес "Народ України проти Януковича". Народ має бути головним обвинувачем у цьому питанні,  — зазначає Яценюк.

Він наголосив, що в позові чітко відзначені ті порушення, які скоїв Янукович, починаючи з Пенсійної реформи, Податкового кодексу, позбавлення пільг афганців і чорнобильців. Опозиція вважає, що в усьому винен персонально Янукович. Саме через нього Україна опинилася в її нинішньому становищі.

До позову як третя особа зможе долучитися будь-який громадянин України — для цього необхідно буде лише заповнити заяву про вступ до справи та договір на надання безоплатної правової допомоги. Це можна буде зробити в будь-якому інформаційному наметі опозиції, які вона планує розгорнути в усіх обласних та районних центрах держави.

— Настав час переходити від оборони до наступу, — додає керівник виборчого штабу Об'єднаної опозиції 48-річний Олександр Турчинов.

Арсеній Яценюк зазначив: якщо ВАСУ не розгляне цей позов, опозиція направить його  до Європейського суду з прав людини.

— Після виборів Янукович втратить більшість у новій Верховній Раді, а демократичні сили, які отримають 226 голосів, створять спеціальну комісію з імпічменту президенту, говорить Яценюк.

В опозиції також планують переглянути та скасувати законодавчі акти, що були ухвалені нинішнім складом парламенту в порушення Конституції, — не особистим голосуванням депутатів, а за допомогою карток. Опозиціонери повідомили, що Віктор Янукович підписав 762 такі закони.

Яценюк звернувся до українців із закликом приєднуватись до позову і нагадав, що на першому етапі цієї акції, що завершилася торік у грудні, було зібрано понад мільйон підписів проти Віктора Януковича.

— І ті, хто не бояться, ті підпишуться і скажуть: "Пане президенте, я вас буду судити, тому що вас є за що судити. Ми усунемо чинного президента від влади. Ми разом з народом України , — каже Арсеній Яценюк.

Зараз ви читаєте новину «"Настав час розпочати процес "Народ України проти Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути