вівторок, 19 лютого 2013 07:30

Народний депутат повалив пам'ятник Леніну

"Свободівець" 36-річний Ігор Мірошниченко 16 лютого приїжджає на центральну площу міста Охтирка Сумської області за кермом вантажівки ЗІЛ. Збирається зруйнувати пам'ятник Леніну. Мірошниченко родом із сусіднього міста Лебедин. Опікується цією частиною Сумщини.

Нардепа на площі чекають десяток місцевих "свободівців". О 14.00 вони приставляють до монумента металеву драбину, коли під'їжджають чотири легковики з міліціонерами. Правоохоронці беруться за драбину і відштовхують від неї активістів. "Свободівці" доводять, що Ленін не стоїть на обліку як пам'ятка, не має художньої та історичної цінності. Його треба знести на виконання указу президента Ющенка про ліквідацію пам'ятників радянських часів.

Мірошниченко, користуючись депутатською недоторканністю, вилазить на 5-метровий постамент і прив'язує трос посередині статуї. Спускається та прожогом кидається до кабіни вантажівки. 10 міліціонерів відкидають кількох "свободівців" у сніг та оточують машину. Депутат натискає педаль газу.

— Слава Україні! Героям слава! — вигукує Мірошниченко і рушає з місця. Міліціонери розходяться.

Машина проїжджає з півметра, як пам'ятник тріскає навпіл. Усередині він порожній. Верхня частина скульптури розколюється на кілька шматків і падає.

— Слава нації! — весело гукає Мірошниченко у вікно ЗІЛа.

"Свободівці" втекли від постаменту. Міліціонери наздоганяють їх, відвозять до райвідділку. Тримають 5 год. Вантажівку ставлять на штрафмайданчик, а трос вилучають. Порушують кримінальну справу за хуліганство.

— Я проводив в Охтирці зустріч із виборцями, — розповідає телефоном Ігор Мірошниченко. — Вони нагадали нашу обіцянку: незалежно від того, чи буде у нас більшість у парламенті, провести декомунізацію. Нема питань. Орендували автомобіль і зруйнували цього істукана. Хотіли відремонтувати дорогу рештками бетону, але міліція завадила. Хоча б якась користь від нього була. Є два накази президента Ющенка про знесення символів комуністичної епохи та пам'ятників тим, з ким пов'язаний геноцид українського народу. На Сумщині вже давно пам'ятники Леніну знищують патріоти.

Знесення монумента в Охтирці підтримав міський голова Сум 49-річний Геннадій Мінаєв.

"На будущее, подсказываю, — пише він у соцмережі "Фейсбук". — Возле ДК "Химик" в городе Сумы коммуняки установили без каких-либо разрешений исполкома "голову-бюст" одного идола. Никакого архитектурного значения эта "голова" не имеет и на балансе Сумского городского совета не значится, равно как и "дедушка", переехавший на Дуровщину (парк з озером у Сумах. — "ГПУ") с площади Независимости".

Виконувач обов'язків охтирського мера Олександр Цілуйко коментувати інцидент відмовляється. Мовляв, на нараді. Без дозволу керівника міста не змогли розповісти про долю пам'ятника й інші чиновники міськради.

— Мы выросли при этом памятнике. С детских лет его помню, он уже полвека стоит, — каже Леонід Могилко, голова місцевої громадської організації ветеранів війни та військової служби "Маю честь". — Приехал депутат Верховного Совета и такое сделал среди бела дня. Это ж удар ниже пояса. Надо было пойти к меру, поговорить. Это ж наша история, как без нее жить, скажите? Не знаю, в каких школах учились эти "свободовцы". Ни один ветеран не понял такого поступка. Все говорят — это варварски сделано.

Члени Компартії України вирішили до 22 квітня, дня народження Володимира Леніна, відновити пам'ятник за власні кошти. Про це говорить лідер комуністів Петро Симоненко.

Зараз ви читаєте новину «Народний депутат повалив пам'ятник Леніну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути