Ексклюзиви
пʼятниця, 20 вересня 2019 07:31

Народні депутати щонеділі бігають чотири кілометри

Автор: ОЛЬГА КИРИЛЕНКО
  Голова Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку Тимур Хромаєв (у центрі фото) поплескує по плечу нардепа від ”Слуги народу” Юрія Камельчука 15 вересня. Вони п’ють каву в столичному кафе неподалік Верховної Ради. Прийшли туди після пробіжки. З ними — близько двох десятків людей
Голова Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку Тимур Хромаєв (у центрі фото) поплескує по плечу нардепа від ”Слуги народу” Юрія Камельчука 15 вересня. Вони п’ють каву в столичному кафе неподалік Верховної Ради. Прийшли туди після пробіжки. З ними — близько двох десятків людей

— Тут така чудова компанія. Хлопці тренованіші, а я займаюся заради задоволення, тому біжу трохи повільніше, — говорить 37-річний Андрій. Прізвище не називає. Каже, має бізнес. 15 вересня чекає на площі Конституції біля Верховної Ради, коли народні депутати зберуться на пробіжку.

О 8:30 тут до десяти людей. Початок о 9:00. Сьогодні — їхній п'ятий забіг. Таку традицію запровадили депутати зі "Слуги народу" й "Голосу". Запрошують охочих і щоразу — нового спецгостя. З ними бігали голова митниці Максим Нефьодов і гендиректор Укроборонпрому Айварас Абромавичус.

Забіг складається з двох частин: 4 км по Маріїнському парку для всіх і на Труханів острів — для найвитриваліших.

— Как-то сегодня маловато людей, — говорить один із трьох чоловіків у шортах, які розминаються.

— Все будет, — відповідає другий.

— Они же вчера на YES были (12–14 вересня відбувся щорічний форум "Ялтинська європейська стратегія". Засновником є український олігарх Віктор Пінчук. — ГПУ).

— Беня (прізвисько олігарха Ігоря Коломойського. — ГПУ) там начал заявлять — что он не олигарх, — сміються.

Більшість присутніх — підприємці. Підходить голова Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку 44-річний Тимур Хромаєв. Стає робити вправи.

— Усім привіт, — о 8:55 нардеп зі "Слуги народу" 31-річна Галина Янченко приєднується до учасників, які вишикувалися колом.

Ті, хто прийшли раніше, розминаються або бігають уздовж Маріїнського палацу. На вулиці нижче +20°C, майже всі одягли спортивні кофти. Жінки без макіяжу. Хтось увімкнув музичну колонку.

За 2 хв. до дев'ятої разом починають розминку. Знайомляться — кожен називає своє ім'я, місце роботи. Дехто ділиться, що хоче дізнатися від депутатів. Збираються до 40 осіб.

— Бігаю, а у вільний час підпрацьовую народним депутатом, — каже 29-річний Ярослав Железняк із "Голосу".

Підходить парламентський охоронець. Хтось із натовпу питає, чи треба спецдозвіл для занять перед Радою. Другий уточнює, що тут бігають народні депутати.

— Они не бегают, они катятся, — говорить охоронець і йде. Всі регочуть.

Лишають кофти й біжать парком у бік станції Арсенальна. Беруть швидкий темп. Перші — Яро­слав Железняк і Тимур Хромаєв. Далі депутат із "Голосу" 32-річна Леся Василенко. Позаду з колонки грає "Мое сердце" російського гурту "Сплін". Хтось жартує, що таку пісню треба увімкнути під кінець пробіжки.

— По середах, п'ятницях роблю спеціальні бігові вправи. Російською звучить краще — СБУ: "специальные беговые упражнения", — каже Железняк. Він готується до марафону. 13 жовтня бігтиме 42 км 195 м. — Щоб досягти результату на таких змаганнях, треба багато часу. Я роблю це або зранку, або ввечері, або на вихідних. Займався тріатлоном, його довелося відкласти — не встигаю.

Багато часу в парламенті йде вхолосту. Політики витрачають час на піар, а могли б використати на написання якісніших законів. Є чимало неефективних процедур, тому пропонуємо змінити регламент. Мені шкода часу людей, які прийшли в парламент, і грошей громадян, які оплачують цю роботу.

Бігуни повертаються на площу Конституції за 30 хв. Стають для фото.

— Я працюю у структурі, якій потрібні якісні закони, — каже Хромаєв. — Ми зараз багато пишемо для депутатів, щоб вони просували це в Раді. Про результати говорити зарано. Ще не ухвалили критичної маси законів, що потрібні для змін у країні. От наступним буде закон про нові фінансові інструменти — він дозволить створити багато корисного для аграріїв, енергетики.

Два десятки учасників із Железняком біжать на Труханів острів. Решта із Хромаєвим ідуть у кав'ярню поблизу парламенту. Сідають за дерев'яними столиками на вулиці. Деякі жінки накидають на плечі пледи. Замовляють лате, еспресо, капучино, ромашковий чай і "Моршинську". Ціни на каву 35–55 грн.

— С прошлым парламентом можно было только мечтать о таком, — Хромаєв сидить на чільному місці, говорять із Галиною Янченко про приватизацію, кредити, інвестиції, приватні пенсійні фонди.

— Пока мы с вами не начнем инвестировать у свою країну, ніхто не прийде і гроші не покладе, — Хромаєв закінчує фразу українською.

— Це правда, за цим столом сидить купа людей, у яких гроші під матрацом. Вони люблять стабільність. Упевненість, що в тебе їх не відберуть, — погоджується Галина.

Офіціант виносить каву й запитує, хто замовляв. Кілька разів замовники не знаходяться. Їхня кава йде в інші руки.

Янченко цікавиться думкою Хромаєва щодо одного з ухвалених у парламенті документів.

— Мы молодцы?

— Вы еще даже не начинали, — відповідає він.

Дехто обмінюється номерами телефонів.

— Если вы ей простите, к вам не будет доверия, — говорить чоловік років 35 в зеленій куртці про нардепа з "Європейської солідарності" Ірину Геращенко. Її хотіли відсторонити від п'яти пленарних засідань. 10 вересня у Раді вона назвала "Слуг народу" "зеленими чоловічками". Так казали на окупантів у Криму.

— Вона за дві хвилини тричі порушила рег­ламент, — каже Галина Янченко.

— Может, в суд подать? — продовжує чоловік.

Близько 10:40 депутати розходяться.

Найближче йти додому мажоритарнику від "Слуги народу" 39-річному Юрієві Камельчуку. Він живе в готелі "Київ" навпроти Верховної Ради. Згодом планує зняти квартиру.

— Жити в готелі зручно — все поруч, — говорить Камельчук. — Встигаю прочитати 95 відсотків законопроектів. По деяких довелося довіритися колегам з профільних комітетів. Але проблеми з великими обсягами немає. Їх дають наперед, та й ніхто не забороняє за день-два самостійно подивитися на сайті Ради. Із Зеленським бачимося двічі на місяць, може, частіше.

Зараз ви читаєте новину «Народні депутати щонеділі бігають чотири кілометри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути