вівторок, 19 лютого 2013 07:30

"Найприйнятнішою стане система відкритих регіональних списків"

Автор: фото з сайта www.svobodanews.ru
  Володимир Фесенко: ”Переважно українці ставляться до виборів споживацьки”
Володимир Фесенко: ”Переважно українці ставляться до виборів споживацьки”

15-й день опозиція блокує роботу парламенту. Через стільки ж часу президент матиме право його розпустити. Партія регіонів хоче розблокувати трибуну Верховної Ради, аби ухвалити зміни до виборчого законодавства. Пропонує піти на дострокові вибори за 100-відсотковою мажоритарною системою.

— Це абсолютний блеф та психологічний пресинг, — говорить політолог 54-річний Володимир Фесенко. — Реалізувати цей план немає змоги. Якщо зараз розблокують, не буде приводу для розпуску парламенту. Коли цього не зроблять і будуть призначені дострокові вибори, то вони пройдуть за існуючою змішаною системою. Це замкнене коло.

Де "регіонали" наберуть 226 голосів, аби проголосувати за зміну виборчої системи?

— Це велике питання. Для них головний парламентський союзник — комуністи. Тим це не вигідно, бо жодний їхній депутат не пройшов по мажоритарному округу. Мажоритарникам Партії регіонів також таке не на руку. Як і опозиції, бо за мажоритарною виборчою системою вона програє. Опозиційні депутати-мажоритарники знову зіткнуться з проблемою, де знайти гроші. І не факт, що їх переоберуть.

Як це сприймуть люди?

— Коли під час опитувань у них цікавилися, якою мала би бути виборча система, відносна більшість обрала мажоритарну. Це від 35 до 38 відсотків населення. Жоден варіант не набирає більше 40 відсотків. У народу різні ставлення. Переважно українці ставляться до виборів споживацьки. Депутат потрібен для того, аби працював на округ. Найкраще він діє в територіальних інтересах, коли змушений домовлятися з виборцями. А за партійною системою незрозуміло, хто має працювати в конкретному окрузі.

Яка виборча система була б зараз оптимальна для України?

— Ідеальних немає. Більшість політиків та експертів схиляються до того, що для нас зараз найприйнятнішою може стати система відкритих регіональних виборчих списків. Загалом по країні так зробити неможливо. Бо важко обрати 450 кандидатів. Тому йдеться про те, аби на рівні регіонів створювати багатомандатні округи. Людина голосує за певний партійний список, обираючи в ньому окремих кандидатів. Наприклад, Київ поділити на три-чотири виборчі округи. Кожна з партій запропонує своїх п'ятьох кандидатів. Ми обираємо трьох. Отакий вибір іде по всій території. Це компромісний варіант — поєднання пропорційної та мажоритарної систем, але за збереження вагомої партійної складової. Вона є складнішою під час підрахунку голосів. Важче обробляти бюлетені.

Зараз ви читаєте новину «"Найприйнятнішою стане система відкритих регіональних списків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути