неділя, 26 лютого 2006 13:44

Найбільший музей відбудують меценати

  Олександр Омельченко показує Віктору Ющенку макет реконструкції Поштової площі в Києві
Олександр Омельченко показує Віктору Ющенку макет реконструкції Поштової площі в Києві

"Коли купувати землю в Іспанії чи на Криті, то до цього часу опозиція мовчала", — сказав Віктор Ющенко, 52 роки, коли хтось із журналістів запитав його, як опозиція поставиться до такого дорогого проекту, як "Мистецький Арсенал".

Позавчора президент взяв участь у презентації музейного комплексу, яка відбулася в Українському домі.

— Якщо ми усвідомлюємо тезу "час збирати каміння", то найкраще її зміст можна усвідомити за проектами, які відновлюють українську спадщину, — переконував глава держави.

Присутні на заході чиновники і бізнесмени мали різне бачення фінансування проекту. Можливо через це президент був дещо роздратований, коли спілкувався із пресою.

— Я б просив, шановні журналісти, не робити дешевих спекуляцій: з якої кишені, з якого бюджету сюди підуть гроші, — сказав Віктор Ющенко. — Це будуть кошти від добродіїв, які вважають цю справу національною. Це будуть десятки тисяч людей, які готові зробити свої пожертви заради того, щоб такий проект відбувся. Хочу підкреслити, що мова не йде про кошти бюджету.

Ринат Ахметов не приїхав через запалення легенів

Однак київський мер Олександр Омельченко, 67 років, заявив, що вже на перший етап будівництва держава готова виділити 400 млн грн. І тільки 300 млн грн становитимуть благодійні внески.

На представлення концепції завітав і народний депутат Віктор Пінчук, 45 років. Він уже відзначився тим, що на відновлення Батурина видав мільйон. Відвідати захід збирався й Ринат Ахметов, 39 років, який дав гроші на реконструкцію Софії Київської, але через запалення легенів не приїхав. Фінансову групу "Приват" представляв партнер Ігоря Коломойського Геннадій Боголюбов. Жартував він чи ні, але пообіцяв, що на "Арсенал" дасть стільки, скільки скажуть.

Григорій Суркіс, 56 років, відмовчувався. Тож якою буде його участь у проекті — наразі невідомо.

За словами Ігоря Тарасюка, керівника Департаменту управління справами, за створення "Мистецького Арсеналу" візьметься архітектор Норман Фостер, який реконструював берлінський Рейхстаг.

Скільки ж коштуватиме весь проект, поки що не знає ніхто.

Зараз ви читаєте новину «Найбільший музей відбудують меценати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути