Ексклюзиви
вівторок, 30 квітня 2013 06:30

"Треба виводити щонайменше 100 тисяч людей"

18 травня в Києві на Європейській площі відбудеться завершальний мітинг акції "Вставай, Україно!". Його проведуть три опозиційні сили — "Батьківщина", УДАР і "Свобода". Обіцяють висловити недовіру президенту Вікторові Януковичу й назвати єдиного кандидата в мери Києва.

— Акція буде масовою — близько 20 тисяч, — говорить 56-річний Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій. — В основному, це буде партійний актив. Враховуючи, що в Києві 18 травня святкуватимуть День Європи, будуть ще приїжджі та відпочивальники. Але акція не принесе суттєвих змін. Зараз не найкращий календарний та політичний період, аби розраховувати на революційний потенціал. У травні вже відчувається розслабленість. Багато хто буде на городах. А серйозні революційні протести завжди проходять восени. Тому не потрібно покладати на 18 травня великі очікування.

Чому акція не переросте у загальноукраїнський страйк?

— Загальнонаціональний страйк "жив" у ранньому індустріальному суспільстві кінця ХІХ — початку ХХ століття. Тоді працювали заводи, люди шукали роботу. Де cьогодні в нас працюють заводи? Де можуть бути страйки? Люди підуть з офісів і будуть страйкувати? Такого не буде. В Україні споживче суспільство, а не індустріальне.

Скільки треба вивести на площу людей, щоб це виглядало переконливо?

— Мінімум 100 тисяч. Це мають бути люди, здатні до колективної дії. Але сьогодні дуже важко підняти народ. По-перше, в опозиції немає єдиного лідера, який би уособлював суспільне невдоволення. Тому незадоволеним немає на кого орієнтуватися.

По-друге, люди ведуть буржуазний спосіб життя, особливо на вихідних — сидять у кафе, виходять на шашлики. Вони змирилися з нинішньою ситуацією і не бачать сили, що переборола б тих, ким вони невдоволені. Громадяни плекають тиху ненависть до влади, але вона не має серйозної публічної надбудови.

Яку мету і завдання має ставити опозиція? Що саме має казати людям?

— Опозиція говорить про імпічмент президента, бо має розмиті цілі на нинішньому етапі. Недарма єврокомісар Штефан Фюле заявив, що Україні потрібна не тільки чесна влада, а й відповідальна опозиція. Хай визначаться, що їм треба — ми відправляємо президента у відставку чи хочемо, аби він підписав Угоду про асоціацію з Євросоюзом? Якщо його відставити, хто в листопаді ставитиме підпис? Процес буде зірвано.

Чи можуть на мітингу підніматися жорсткі питання?

— Це нічого не дасть. Зараз немає іскри, від якої б розгорілося полум'я. Все в поточному млявому режимі. Революція — це політ, до якого зараз ніхто не готовий.

Як правильно організувати підсумковий мітинг?

— На акції не повинно бути проплачених людей, бо це буде знецінення заходу. Також не має бути партійних прапорів. Тільки національні. Це має бути мітинг громадян, країни, яка в цей день може наблизитися до свого європейського майбутнього.

Чому політики не виводять на акції свої родини?

— Вони — не революціонери, які хочуть ризикувати родинами. Думають, що в опозиції тимчасово, тому не хочуть втягувати в це близьких. А середня ланка партактиву часто бере із собою родичів, бо їм треба виконати план за кількістю виведених на мітинг людей.

Чому "Вставай, Україно!" не проводили на Донеччині, Луганщині, Півдні України?

— Бо там би масових мітингів не було. Крім того, заважала б і місцева влада. Це було відпрацьовано й перевірено на Харкові.

15 мітингів у рамках всеукраїнської акції "Вставай, Україно!" провела опозиція. Почали з Вінниці 14 березня. Саме там зібралося найбільше людей — 10 тис. За два місяці об'їхали переважно Центральну та Західну Україну. Зі східних регіонів були лише в Харкові. На Донеччину та Луганщину не поїхали.

Зараз ви читаєте новину «"Треба виводити щонайменше 100 тисяч людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути