вівторок, 28 лютого 2017 07:35

НАБУ боїться незалежного аудиту

22 лютого парламент розглядав кандидатуру від Верховної Ради до складу комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки діяльності Національного антикорупційного бюро. За законом, голову НАБУ можна звільнити достроково лише за підсумками щорічного аудиту.

Експерти зазначають, що результати роботи за рік директора бюро Артема Ситника практично нульові.

Парламентський комітет із боротьби з корупцією запропонував на посаду заступника генерального інспектора при міністерстві юстиції США Роберта Сторча. Фракції "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт" висунули Найджела Брауна — британця, колишнього поліцейського, засновника компанії з розслідування фінансових афер і корупційних схем.

Кандидатура Сторча набрала 76 голосів, а Брауна — 200. Активно критикували останнього нардепи Сергій Лещенко, Дмитро Добродомов, Віктор Чумак, активісти Віталій Шабунін та Олексій Гриценко, які традиційно підтримують нинішнє керівництво НАБУ. Серед озвучених до Брауна претензій — робота на російських олігархів Бориса Березовського й Володимира Гусинського.

— Це була співпраця із заклятими опонентами Путіна, — говорить політолог Віктор Уколов, 48 років. — Брауна ненавидить чимало впливових урядовців Росії. Організаторам кампанії "чорного піару" проти нього аплодують у ФСБ, чиї операції вистежувала й допомагала зривати компанія Брауна.

Він займався справою Олександра Литвиненка, якого за наказом Путіна отруїли в Лондоні радіоактивним полонієм, додає нардеп 41-річний Володимир Ар'єв.

"Частина депутатів Верховної Ради виступають проти призначення Брауна, бо бояться втратити гранти на боротьбу з коруп­цією. Безперервні скандали з Лещенком і явне підігрування "своїм" з боку НАБУ, імпотентність і непрофесіоналізм цього органа неминуче викриють незалежні аудитори. Вони можуть покласти край впливу цієї галасливої самовпевненої команди", — пише у "Фейсбуку" блогер Карл Волох, 57 років.

Призначення аудитором НАБУ Сторча стало б ще однією точкою напруження між Києвом і Вашингтоном, каже міжнародний оглядач 40-річний Олексій Кафтан:

— 29 листопада Барак Обама номінував Сторча на посаду генінспектора Агенції нацбезпеки. Але призначення весь час відкладається. Сторч — людина Обами, і шанси на його призначення Трампом близькі до нуля.

Зараз ви читаєте новину «НАБУ боїться незалежного аудиту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути