четвер, 03 червня 2021 07:15

На університет Зеленського треба 7,2 мільярда гривень

— В Україні створимо Президентський університет. Готуватиме людей майбутнього, збере найкращих викладачів і навчатиме фахівців, які зможуть вирішувати важливі завдання для захисту держави, — говорить президент 43-річний Володимир Зеленський на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Освіта й наука" в Києві 31 травня. Там глава держави підписав відповідний указ.

Спорудження вузу обійдеться у 7,2 млрд грн, за словами міністра освіти Сергія Шкарлета, 48 років.

Діятимуть напрямки — інформаційна та кібербезпека, штучний інтелект, нанотехнології, аерокосмічні й біотехнології. Навчання буде безкоштовне. Випускники займатимуть державні посади.

Заклад планують побудувати на 16 га території Національного комплексу "Експоцентр України" в Києві. Обіцяють зробити це за три роки.

— Ця ідея показує, що в Зеленського в голові не якість освіти, а слава, рейтинг. Він хоче щось залишити після себе, щоб міг пишатися, — каже засновник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, 55 років.

— Китай років 10 тому вибрав 12 кращих університетів, створив для них умови на рівні з провідними закладами світу. І ці вузи ввійшли в першу сотню міжнародних рейтингів. Туди працювати їдуть найвідоміші викладачі. У нас є 1200 вищих навчальних закладів. Гроші з бюджету вони розмазують тонким шаром. Так ніде немає ні якості, ні престижу. Скрізь панує бідність, що породжує сірість. Таланти виїжджають.

Треба й Україні виділити 10–15 закладів. Створити програму розвитку. Викорінити корупцію. Залучити найкращі свої кадри, запросити іноземних фахівців. Решта закладів мають виживати в ринкових умовах, якщо мають ідеї. Такий шлях був би корисний. А створити 1201-й університет — це означає поглиблювати кризу.

Доки Зеленський президент, він підтримуватиме дітище. А прийде новий керівник — про університет забудуть. Глава держави не зміг нічого зробити з Акаде­мією державного управління (2020-го передав Національну академію держуправління при президентові України в підпорядкування Міністерству освіти. — ГПУ). Відмовився від неї — і вчинив правильно. Погано, що Кабмін подерибанив її, замість того, щоб передати провідним університетам, створити факультети державного управління. Але цим Зеленський показав, що неспроможний зробити щось навіть з академією, яка була. А замахується втілити щось величне з нуля. Максимум — зведе дорогий будинок.

— Президент торік ініціював національну раду з вищої освіти, запустив процес створення стратегії, були робочі групи. Потім усе заглухло. А тепер виринає ця ідея. Недоробивши одне, взялися за інше, — говорить 48-річний Микола Скиба, експерт напрямку "Освіта" Українського інституту майбутнього.

— Багато в чому вузи обмежені законодавством. Можливо, там треба виправити ситуацію? А потім створювати нове. Логічно, щоб цим займався Шкарлет. Бо міністерство — це осередок вироблення політик. Та якщо міністру не довіряють фахівці, він не може бути лідером.

Насторожує, що вже виставили макет з іменами архітекторів. А в указі президента вказано, що концепцію лише має розробити Кабінет міністрів.

Зараз ви читаєте новину «На університет Зеленського треба 7,2 мільярда гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути