пʼятниця, 20 грудня 2013 07:30

На що перетворили пам'ятки в центрі міста

26 днів триває протест на майдані Незалежності та Хрещатику. На території, яку зайняли мітингувальники, розташовані кілька пам'яток. От як їх використовують учасники протестів.

Лядські ворота – відновлена брама часів штурму Києва татаро-монгольським військом хана Батия 1240 року – перетворилася на склад продуктів. Поряд працює кухня, де варять борщ та куліш. Також сюди слід приходити тим, хто загубився.

Нульовий кілометр – звідси рахують відстань від столиці до різних точок України. Став місцем збору студентів. Неподалік для них організували кампус – туди вони можуть звертатися по допомогу.

Колони Головпоштамту – після помаранчевої революції їх засклили: там збереглися написи з гаслами та підписами. Тепер це місце для оголошень – тут можна знайти попутників на поїздку додому чи місце для ночівлі.

Козак Мамай – скульптуру встановили 2003 року. Біля її ніг часто відбивали флягу, поки не приварили. На списа Мамаєві причепили синьо-жовтий стяг, а в руки вклали прапор ЄС. Попри протести, навколо пам'ятки й далі ходять кілька людей, які пропонують сфотографуватися з голубами чи мавпою.

Монумент Незалежності з'явився 2001-го, заввишки 92 м. Біля підніжжя споруди розташований громадський сектор Євромайдану. Нагорі вивішені кілька прапорів України та ЄС.

Пам'ятник засновникам Києва відкрили 2001-го після реконструкції Хрещатика. Від початку мітингів його завісили прапорами України та Євросоюзу. Кий, Щек, Хорив і Либідь "тримають" стяги руками, ногами, знамена запхані їм за пазухи та намотані на лук.

Фонтани – на Майдані їх шість. Там тепер стоять намети. Попервах то були будки, нашвидкуруч збиті з дерева та целофану. Тепер це юрти, де можуть розміститися до десятка людей.

Зараз ви читаєте новину «На що перетворили пам'ятки в центрі міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути