вівторок, 07 лютого 2012 05:00

На посаду уповноваженого з прав людини претендують п'ятеро

Автор: фото: Тарас Подолян
  Нардеп-"нунсівець" Борис Тарасюк (ліворуч) спілкується із "регіоналами" Максимом Луцьким та Тетяною Бахтеєвою під час засідання Погоджувальної ради 6 лютого
Нардеп-"нунсівець" Борис Тарасюк (ліворуч) спілкується із "регіоналами" Максимом Луцьким та Тетяною Бахтеєвою під час засідання Погоджувальної ради 6 лютого

У понеділок нардепи вперше вийшли на роботу після тритижневих канікул. Збираються на Погоджувальну раду в залі на другому поверсі парламентських комітетів.

— Майже не відпочив, — скаржиться журналістам "бютівець" Сергій Міщенко, 40 років. — Працював над трьома законопроектами про зміни до Кримінального кодексу. Ми їх цього тижня розглядатимемо — це декриміналізація статей, за однією з яких посадили Тимошенко.

За ним сходами підіймається засмаглий "регіонал" Володимир Макеєнко, 46 років.

— Здійснив свою давню мрію — побував у Індії, — розповідає про 10-денну відпустку. — Були в Делі, бачили Тадж-Махал. Каталися на слонах. Цих тварин дуже поважають, тому туристів катають по 2 хвилини. Снідали в готелях, а потім їли майже тільки фрукти. Інше страшно їсти, щоб не отруїтися. До того ж вони стільки спецій кладуть, що можна обпектися.

На початку Погоджувальної ради спікер 55-річний Володимир Литвин повідомляє, що зранку у вівторок  депутати слухатимуть щорічну доповідь уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової. Вона на посаді 14 років. Повноваження її закінчуються 8 лютого.

— Матимемо 20 днів для того, щоб внести кандидатури, — каже Литвин.

113 нардепів та голова Верховної Ради мають право вносити свої кандидатури на цю посаду. Зараз на неї претендують сама Карпачова, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров, президент правозахисного центру "Ла Страда" Катерина Левченко, урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська та, за чутками, колишній генпрокурор, нардеп-"регіонал" Геннадій Васильєв.

— Якщо представник влади буде претендувати на цю посаду, це ніби вовка призначити уповноваженим із прав ягнят, — коментує чутки про кандидатуру Васильєва голова фракції НУ-НС Микола Мартиненко, 51 рік. — Влада й без того сконцентрувала в своїх руках стільки повноважень, скільки не було ні в кого з попередників.

— Змобілізуйтеся та подавайте свої кандидатури, — радить йому Литвин.

— Мы настроены на оптимистическую и конструктивную работу, — говорить у  доповіді лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, 57 років.

— На рахунок оптимістичної роботи, відкрийте інтернет та почитайте анекдоти, — бере слово Мартиненко. — Діяльність влади не викликає оптимізму ні всередині країни, ні за її межами. Краще б ви прислухалися до наших пропозицій. Було б менше глупих законів.

— Можно наплодить кучу законопроектов, но ни один не будет принят, — відповідає Єфремов.

— Колеги, завтра в парламенті у вас буде можливість сказати, що ми думаємо один про одного зі всією пролетарською ненавистю, — з посмішкою говорить Литвин.

Депутати вирішують у п'ятницю запросити на годину запитань до уряду міністра з надзвичайних ситуацій Віктора Балогу. Питатимуть про незвично велику кількість загиблих від морозів, таких 135 людей.

Зараз ви читаєте новину «На посаду уповноваженого з прав людини претендують п'ятеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути