Ексклюзиви
вівторок, 19 вересня 2017 07:25

Можемо отримати 50 мільярдів євро за 10 років

— Головні пункти плану — пакет фінансових інвестицій в економіку України. Цього до сьогоднішнього часу не було. Зараз говоримо про 5 мільярдів євро на рік, — каже 60-річний Андрюс Кубілюс, колишній прем'єр-міністр Литви.

План допомоги Україні від держав Євросоюзу розрахований на 10 років. Якщо його ухвалять, 2018-го отримаємо перші 5 млрд євро. Кошти підуть на інфраструктурні проекти, збільшення енергоефективності та на розвиток цифрової економіки.

— Підрахунки експертів показують: якби в реальну економіку щороку вкладали по 5 мільярдів євро, вона зростала б на 6–8 відсотків, а не 1–2, як нині, — додає Андрюс Кубілюс.

— Сумніваюся, що Європа будуватиме собі нового конкурента на ринку. "План Маршалла" (після Другої світової війни країни Західної Європи отримали від США $13,3 млрд. План назвали іменем його ініціатора держсекретаря Сполучених Штатів Джорджа Маршалла. — ГПУ) — це поки лише розмови наших урядовців. Схоже на їхню передвиборну роботу, — говорить політолог 38-річний Тарас Загородній.

— Не зрозуміло, на яких умовах ці гроші даватимуть і куди вони підуть. Європа цей план серйозно не розглядає. Сполучені Штати "план Маршалла" втілювали, щоб створити якомога більше споживачів для власних товарів. Така ж мета буде в ЄС. Хоче, щоб ми купували значно більше їхніх товарів і якнайменше розвивали власну промисловість. Фактично Європа сповідує "план Моргентау". Тодішній міністр фінансів США Генрі Моргентау пропонував післявоєнну Німеччину залишити аграрною відсталою країною. Ліквідувати там промисловість. Переміг Маршалл, який заявляв, що треба відбудовувати європейські країни. Захід нас схиляє до аграрної держави, яка не має майбутнього.

Нам варто співпрацювати з Китаєм, Арабськими Еміратами, Саудівською Аравією. Не зрозуміло, чому так зациклені на Заході. Європа дасть гроші хіба на відновлення Донбасу. 2–3 мільярди євро на рік, щоб ми їх не діставали.

Зараз ви читаєте новину «Можемо отримати 50 мільярдів євро за 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути