Ексклюзиви
четвер, 09 серпня 2012 07:00

Мовчан попросив Януковича не підписувати мовний закон

Автор: Фото надане прес-службою адміністрації президента
  Представники інтелігенції на зустрічі з главою держави в офіційній резиденції в Криму. Зліва направо: гендиректор Національного музею Тараса Шевченка — Дмитро Стус, екс-президент Леонід Кравчук, президент Віктор Янукович, ректор Київського національного університету Леонід Губерський, письменник Іван Драч, радник глави держави Ганна Герман. За столом навпроти президента — голова товариства ”Просвіта” Павло Мовчан, ректор Львівської національної музичної академії Ігор Пилатюк, директор Інституту українознавства 
Петро Кононенко, директор Інституту літератури Микола Жулинський та письменниця Марія Влад
Представники інтелігенції на зустрічі з главою держави в офіційній резиденції в Криму. Зліва направо: гендиректор Національного музею Тараса Шевченка — Дмитро Стус, екс-президент Леонід Кравчук, президент Віктор Янукович, ректор Київського національного університету Леонід Губерський, письменник Іван Драч, радник глави держави Ганна Герман. За столом навпроти президента — голова товариства ”Просвіта” Павло Мовчан, ректор Львівської національної музичної академії Ігор Пилатюк, директор Інституту українознавства Петро Кононенко, директор Інституту літератури Микола Жулинський та письменниця Марія Влад

Представників творчої та наукової інтелігенції звозили до Віктора Януковича у Крим, де глава держави другий місяць у робочій відпустці. У вівторок на держдачі "Зоря" у Форосі вони 2 год. обговорювали, що робити із мовним законом "регіоналів" Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова.

— Ми годину летіли туди звичайним рейсовим літаком, потім 2 години добиралися до Фороса. Усе — за гроші фонду Богдана Гаврилишина, — розповідає поет 75-річний Іван Драч. — Президент нам сказав, що його тривожить ситуація навколо мовного закону. Пообіцяв, що буде розроблена програма розвитку української мови. Цим займатиметься Кабінет Міністрів, виділять гроші. Янукович запропонував створити робочу групу, до якої увійшли б Ківалов та Колесніченко.

Голова товариства "Просвіта", нардеп 73-річний Павло Мовчан просив Януковича ветувати документ.

— Мені випало озвучувати небезпеки, які криються у прийнятті цього закону. Це сепаратизація України. За російською, угорською, польською, румунською мовами стоять могутні держави, які розірвуть нашу країну, тому що відповідно до цього закону верховенство Конституції зникає. Органи самоврядування беруть гору над виконавчою і президентською гілками влади. Янукович казав, що він за такий закон, який зберігав би Україну цілісною.

Президент доручив групі експертів протягом трьох тижнів розглянути документ на предмет відповідності Конституції, прав людини та європейським зобов'язанням України. Очолить групу віце-прем'єр із гуманітарних питань Раїса Богатирьова. Також створять наглядову раду, яка "пильнуватиме питання розвитку української мови як державної".

— Я працюватиму з цією групою, і Кабінет Міністрів працюватиме, щоб ми у вересні мали можливість прийняти зміни до цього закону. Це чудово, що в нас є можливість об'єднати зусилля, — запевняв 62-річний Віктор Янукович.

8 серпня — останній день, коли він мав ухвалити рішення щодо мовного законопроекту.

— Ми говорили, що цей закон поспіхом був зліплений, що там є порушення Конституції. На цьому одразу наголосив Леонід Кравчук. Є непродумані речі. Замість того, щоб вирівняти ситуацію в Україні, вони ще більше ускладнюють її. Прикро, що Литвин поспішив його підписати, — каже член гуманітарної ради архітектор 72-річна Лариса Скорик. — Зараз, звичайно, президент його підпише. Але закони підписують, потім вносять зміни. 27 вересня оновлений мовний законопроект винесуть на розгляд Верховної Ради. Президент упевнений, що ці зміни проголосують.

Віктор Янукович намагається погасити конфлікт, вважає політолог 48-річний Володимир Цибулько:

— Створення робочої групи — найкращий спосіб затягнути дискусію довкола цього питання. З часом воно може втратити актуальність. Тоді можна буде із більш холодним розумом його розв'язати. З такої ситуації можливо вийти гідно — створити нову якість мовної сфери. У Януковича з'явився шанс почати дрейф від свого традиційного виборця до західноукраїнського. Він подолав екватор на посаді, тому має думати, яким чином зберегти своє електоральне ядро і не поглибити прірви між Сходом і Заходом. Президент може підписати закон, але він не становитиме загрози через відсутність фінансування. А на противагу сформує дієву програму розвитку державної мови. Десь після виборів можна буде її презентувати.

Зараз ви читаєте новину «Мовчан попросив Януковича не підписувати мовний закон ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути