середа, 14 червня 2006 18:30

Мороз уже не хоче бути спікером

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Юлія Тимошенко та Віктор Янукович у кулуарах Верховної Ради у середу, 14 червня
Юлія Тимошенко та Віктор Янукович у кулуарах Верховної Ради у середу, 14 червня

Коаліція і футбол — ці дві теми домінували вчора вранці у Верховній Раді. Про футбол говорили з оптимізмом. Про коаліцію — із сарказмом і песимізмом.

Уся фракція "Регіони України" прийшла на засідання у синьо-жовтих шаликах української збірної. У таборі "регіоналів" спостерігалося пожвавлення.

— Если опять перенесут заседание, это будет уже не смешно. Я специально не полетел в Германию, чтобы прийти в парламент,— сумував Ринат Ахметов, 39 років.

Сказав, що якщо депутати продовжуватимуть засідання після шістнадцятої, то він піде від них дивитися футбол.

— Я думаю, мы все должны быть хотя бы перед телевизорами, — пояснив. — Ребята это почувствуют. Они выпрыгнут из штанов, чтобы добиться результата.

Комуніст Адам Мартинюк, 55 років, оголосив, що вже зареєструвалися 449 народних депутатів.

— Залишився ще хтось один, — зауважив і надав слово своєму лідеру Петрові Симоненку, 53 роки.

Той почав вимагати від "помаранчевих" результатів роботи.

— Если вам надо помочь — вы скажите! — вигукнув комуніст.

Потім надали слово комусь із БЮТівців. У цей час до зали саме зайшла Юлія Тимошенко, 45 років. Була в бежевому просторому платті з намистом із величезних перлин, білих туфлях із насиченою червоною підошвою. Їй одразу передали слово.

— Учора заяви "Нашої України" засвідчили, що лідеру комуністів уже доведеться допомагати Партії регіонів і "Нашій Україні" створювати більшість, — прокоментувала Тимошенко репліку Симоненка. — Ми на коаліцію в таких вінегретних масштабах не підемо. Ми залишаємося поза межами цих переговорів!

БЮТівці загукали й засвистіли. Їхня фракція ще до засідання одностайно вирішила, що в разі участі в коаліції Партії регіонів БЮТ піде в опозицію.

— Шановні колеги, я нагадую: футбол почнеться о 16-й годині, — беземоційно проголосив Мартинюк.

Із трибуни першим виступив Олександр Мороз, 62 роки. Його заява була сенсаційною:

Если вам надо помочь — вы скажите!

— Якщо говорите, що на заваді у коаліції стала посада спікера — ми згодні зняти цю претензію. Але нашою вимогою залишається пропорційний розподіл усіх керівних посад. Включно з головами облдержадміністрацій та їхніми заступниками.

Заява лідера соціалістів не викликала жодних емоцій у "нашоукраїнців". Зате вся фракція БЮТ підвелася, зааплодувала і декілька хвилин слухала головного соціаліста стоячи.

Після Мороза знову вийшла Тимошенко. Вона теж говорила про футбол. Побажала успіхів нашій збірній:

— Я сподіваюсь, що наші хлопці будуть сьогодні грати, а не заключать коаліцію зі збірною Іспанії,— сказала вона. І висловила  підозри щодо "Нашої України": — Я впевнена, що в другій половині дня "Наша Україна" знайде ще якісь причини, щоб не продовжувати переговори.

Коаліція та футбол були головними темами і в кулуарах. Колишній шеф-редактор "5-го каналу" Андрій Шевченко, 30 років, прийшов у жовто-синій футболці збірної України із сьомим номером на спині й написом "Shevchenko".

— Мені друзі подарували квиток на сьогоднішній матч, але я прийняв політичне рішення: сьогодні важливе засідання Ради, і я вирішив бути тут, — з широкою усмішкою проголосив він.

"Нашоукраїнки" Ольга Герасим"юк і Руслана Лижичко  одягнулися у темних тонах. Герасим"юк — у велюровий коричневий кардиган, а Руслана прийшла у чорному шкіряному плащі й черевиках із металевими вставками. Зважаючи на гарне вбрання, цих депутаток просили лише до фотографії, а за коментарями зверталися до інших.

Віктор Янукович, 55 років, ображався на висловлювання Тимошенко, де вона порівняла Партію регіонів зі збірною Іспанії:

— Ми ж усі виступаємо під одним прапором.

Євген Кушнарьов, 55 років, пообіцяв журналістам, що Партії регіонів і "Нашій Україні" для переговорів зі створення коаліції вистачить двох днів.

— Я хотів би коаліцію і з "Нашою Україною", і з соціалістами. Ну і щоби в певних питаннях до нас приєднувалися комуністи, — розповідав він. — У нас є десять днів і критична маса людей, які хочуть широку коаліцію.

Іншої точки зору дотримувався один із учасників переговорів зі створення помаранчевої коаліції — соціаліст Василь Цушко, 43 роки:

— Тупик. Партия миллиардеров договорится с партией миллионеров. "Нашей Украиной", — уточнив про всяк випадок і продовжив: — Поделят сферы влияния. Нет у людей тормозов. Банки есть, дома есть — надо землю и так дальше.

Володимир Полохало, 56 років, на запитання, чи всі у фракції БЮТ готові до опозиційності, сказав: є люди, які не погодяться із таким рішенням фракції. А Петро Порошенко, 40 років, продовжував критикувати СПУ:

— Наші партнери-соціалісти спочатку сказали, що їх посади не цікавлять. А тепер кажуть, що одну посаду спікера готові поміняти на штук сорок посад в обласних, районних адміністраціях, міністерствах, правоохоронних органах. Все одно розмова зводиться до посад.

Зараз ви читаєте новину «Мороз уже не хоче бути спікером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути