Ексклюзиви
пʼятниця, 05 березня 2010 07:03

"Монополія Януковича і Партії регіонів може привести нас до виродження"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Нардеп-”нунсівець” Анатолій Матвієнко прогнозує, що Партія регіонів створить технічну коаліцію за участю Блоку Литвина, окремих депутатів з інших фракцій та позафракційних
Нардеп-”нунсівець” Анатолій Матвієнко прогнозує, що Партія регіонів створить технічну коаліцію за участю Блоку Литвина, окремих депутатів з інших фракцій та позафракційних

"Ситуація в країні складна через відсутність реформ і політичну незрілість вождів і їхнє протистояння. Держава інерційно котиться вниз", — каже народний депутат від блоку "Наша Україна — Народна самооборона" 56-річнийАнатолій Матвієнко.

Він виходить із зали Верховної Ради. Сідає за стіл, де реєструються нардепи. Кладе поряд мобільний телефон.

Чим займеться Юлія Тимошенко після відставки?

— Піде в опозицію. Але їй треба чекати розпаду фракції, бо під час голосування ми побачили вже перший осколок (у середу семеро "бютівців" проголосувало за відставку своєї лідерки. — "ГПУ"), і будуть ще осколки. Бо в БЮТі є люди, які не можуть жити без влади. Тому голосуватимуть так, як потрібно Партії регіонів.

Навіщо Тимошенко до останнього трималася за посаду прем"єра?

— Бо є амбіція. Вона хоче продемонструвати свою зверхність, а не національний інтерес. Ця сама амбіція звучить і в словах Віктора Януковича. У цій ситуації треба зупинитися і зрозуміти, що пропадемо всі. Тому блок "Наша Україна — Народна самооборона" закликає закопати зброю, дістати лопати й почати щось робити. Якщо риторика не змінюється і протистояння загострюється та наростає, то Юлія Володимирівна має піти у відставку. Ну не може й далі коаліція воювати з президентом. Зрештою, з цього не можна починати. Тому наша фракція запропонувала зібрати коаліцію і висунути свого прем"єра. У понеділок я це прямо сказав Юлії Володимирівні, а вона сприйняла це як образу і зраду. Влада приходить і йде, але вічними цінностями залишаються національні інтереси. Те ж саме ми кажемо Януковичу. Є речі, які він не може не враховувати. Адже лише 68 відсотків виборців прийшли на голосування, і з них трохи менше половини підтримали його. Виходить, Януковича обрала третина України. Тому він має шукати компроміси.

Якщо наші принципи підійдуть Януковичу, тоді будемо з ним у коаліції. Але я в цьому сумніваюся. Скоріше за все, "Регіони" створять технічну коаліцію — у них буде 226 голосів. Це буде союз комуністів, Блоку Литвина і "Регіонів", плюс до них приєднаються позафракційні депутати. Для цього вони змінять регламент і Янукович його підпише, аби позафракційні депутати могли вступити в таку коаліцію. Якщо так станеться, то блок НУ-НС піде в опозицію.

За яких умов ви будете готові створити коаліцію з Партією регіонів?

— Якщо Янукович відмовиться від радикальних речей. Сьогодні треба навести порядок в країні, організувати нормальне життя і відчути зростання. Зараз брати владу — це неймовірна відповідальність і доля камікадзе.

Навіщо тоді пропонуєте свого прем"єр-міністра?

— Бо розуміємо, що монополія Януковича і "Регіонів" може привести нас до виродження. Україна різна. Тому ми можемо починати переговори з ними, але на певних принципах.

Яких саме?

— Треба домовитися не чіпати спірні питання, доки не вийдемо з кризи. Зокрема, відкинути розмови про базування російського Чорноморського флоту, про газотранспортну систему, другу державну мову, Єдиний економічний простір, митну угоду — усе це не вписується в європейську стратегію, яку вже законодавчо закріплено.

Як поясните виборцям, що пішли на об"єднання із Партією регіонів?

— Якщо ми цього не зробимо, то Янукович піде за сценарієм Росії. Пам"ятаєте, з якими гаслами прийшов Кучма? Вони теж були страшні. Але в Кучмі прокинувся хоч поганий, але українець. Тому нам не можна заганяти Януковича в тиски.

Пам"ятаєте, з якими гаслами прийшов Кучма? Вони теж були страшні. Але в Кучмі прокинувся хоч поганий, але українець

Як стримуватимете його від "обіймів Росії"?

— Гарантією цього повинен стати проєвропейський, реформаторський уряд. Кабмін має достатньо повноважень. До речі, це стосується і газотранспортної системи.

Тимошенко вже заявила, що Янукович здає її.

— Це ще треба розібратися, хто і коли здавав. Образ жертви личить Юлії Володимирівні.

Від фракції пропонуватимете Яценюка на посаду прем"єра?

— Спливає багато кандидатур на прем"єрство: говоримо і про Тігіпка, і про Ющенка, і про Єханурова. Зараз ми обговорюємо принципи, а не персоналії. Це крок назустріч один одному, а не  проштовхування свого прем"єра.

Янукович ще кілька тижнів тому назвав кандидатуру Яценюка.

— Можливо, це буде він.

Ви готові об"єднатися навколо Яценюка?

— Я зараз перебуваю в інтенсивному переговорному процесі. Тому не хотів би руйнувати хитку динаміку консолідації нашої фракції. Ми готові говорити з "Регіонами", але не заради посад.

"Бютівець" Сергій Соболєв заявляє, що ви влаштували штовханину біля дверей Януковича за посади.

— Ми стоїмо за ідеологічні принципи і втілити їх можна тільки через нашого прем"єра й наш уряд.

Що треба буде робити новому прем"єру?

— Віддавати борги, вести продуману грошову політику, залучати дешеві кредитні запозичення. Це має бути людина, яка здатна під свої гарантії привести інвестиції і розпорядитися ними не на проїдання, а для зростання економіки, наповнення бюджету. І робити так, щоб їх можна було повернути.

За який час зможемо подолати цю складну економічну ситуацію?

— Добре те, що ми вже на дні. Думаю, за рік матимемо більш надійну позицію. Для цього уряд має йти на непопулярні реформи.

Що очікуєте від президента Януковича?

— Пробудження державного мужа і зменшення популізму. Чекаю від нього простягненої руки всім без винятку. Також усвідомлення того, що олігархічні системи віджили себе.

Як сприйняли те, що Янукович став президентом?

— Я не голосував за Януковича і вважаю, що Україна повинна мати достатньо високу планку вимог до лідера держави. Шкода, що ми опустили її. Я підтримував Ющенка, але він важку працю до сьомого поту замінив на комфорт. Янукович говорить, що ми можемо увійти в двадцятку-тридцятку найрозвиненіших країн. Бо навіть при всій деградації, за природно-ресурсним потенціалом входимо в п"ятірку, а за індексом людського розвитку — на 87-му місці. Якщо за рік опинимося на 60-му, то значить курс Януковича правильний і він на своєму місці. Якщо ж ні, то доведеться просити його йти з посади.

Можливий імпічмент?

— А навіщо мучитися?

Янукович заявив, що збирається бути президентом 10 років.

— Нехай. Я готовий змінити свою думку про нього і підтримати, якщо він робитиме все для країни. Якщо буде позитив, то аплодуватимемо йому, якщо ні — штовхатимемо з цієї посади.

Якщо за 30 днів не домовитеся з Партією регіонів про коаліцію, то готові до дострокових виборів?

— Так. Паралельно з переговорами про коаліцію ініціюємо проект створення нової політичної сили. Люди вже не хочуть політичних холдингів. Чому впав рейтинг Януковича і Юлі, особливо Юлі? Бо її партія на місцях — це закриті акціонерні товариства, які прийшли під її прапором і почали дерибанити країну. Так само і партія Януковича. А ми зараз створюємо політичну силу, яка стане партією команди, а не вождя. А головна ідеологія — цінності.

Члени вашої фракції зізнаються: є великі ризики, що ваш прем"єр зможе пропрацювати не більше півроку.

— Нічого страшного. Треба зробити справу. Влада має бути жертовною.

"Кучма з Януковичем за вихід із фракції роздавали машини"

Анатолій Матвієнко був першим секретарем ЦК комсомолу України, одним із засновників і лідерів Народно-демократичної партії, губернатором Вінниччини, багаторічним народним депутатом України.

Із 2002 року очолює Українську республіканську партію "Собор". Входив у Блок Юлії Тимошенко. Однією з домовленостей між ними було зобов"язання не виходити з фракції.

— Кучма з Януковичем платили за вихід із фракції неймовірні гроші, роздавали машини, квартири, — згадує Матвієнко. — Мені не пропонували. Але казали так: "Анатолій, якщо підтримаєш нас, то в тебе і в партії проблем не буде — до кінця твого партійного головування і твого життя".

У березні 2005 року Матвієнко стає головою Ради міністрів Криму. Працює там до вересня. Із цієї посади йде заступником глави Секретаріату президента. А 2006-го балотується до Ради за списками блоку "Наша Україна".

Зараз ви читаєте новину «"Монополія Януковича і Партії регіонів може привести нас до виродження"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути