середа, 09 листопада 2011 06:15

Могильов став прем'єр-міністром

Президент Віктор Янукович надвечір 7 листопада підписав указ про звільнення 56-річного Анатолія Могильова з посади міністра внутрішніх справ. Одразу ж подав його кандидатуру на призначення прем'єром уряду Криму. Верховна Рада автономії у вівторок підтримала пропозицію президента.

Чутки про можливе призначення Могильова в Крим ходили ще з серпня, коли від раку помер попередній глава уряду автономії Василь Джарти. На вакантне місце "сватали" також губернатора Черкащини Сергія Тулуба, віце-прем'єра Криму Павла Бурлакова та голову Севастопольської міськдержадміністрації Володимира Яцубу.

Могильов уже працював на півострові. В 1970-х він викладав фізику в одній зі шкіл Білогірського району. Чотири роки тому керував кримською міліцією. За його вказівкою було знесено татарські "самобуди" біля базару на вершині гори Ай-Петрі. На останніх  виборах глави держави Могильов очолював виборчий штаб Віктора Януковича в Криму. Родом він із Донеччини.

— Уся адміністративна система мобілізується під наступні парламентські вибори, — коментує призначення політолог 41-річний Сергій Таран. — У Криму потрібен силовик. От Партія регіонів і поставила на Могильова. Їм треба знищити місцеву еліту, скріпити вертикаль влади, провести наступні вибори. Якби країною і Кримом хотіли керувати політичними методами, то призначали б людину з досвідом управління, щоб створити на півострові сприятливу інвестиційну зону.

У переддень земельної реформи кримська земля стає дуже-дуже цікавим товаром, — продовжує політолог. — Сім'я президента захоче отримати до неї доступ. Казатимуть, що от украли землю, а ми її повертаємо. Не виключено, що міністерство Могильова стало предметом цікавості сім'ї самого президента, зокрема його старшого сина Олександра. Кримчан будуть купувати фразами, що силовики нібито принесуть стабільність. Сумнівно, бо будь-який переділ влади і власності це завжди нестабільність.

Янукович захотів зберегти макіївську команду в Криму, що утвердилася за часів Джарти, вважає місцевий журналіст Рустем Халілов, 28 років:

— Кримські еліти це призначення сприйняли спокійно. Ті, хто не знайшов спільної мови із Джарти, намагатимуться порозумітися з Могильовим. Для бізнесу і криміналітету нічого не зміниться. Ніхто не повертатиме те, що забрали раніше.

Керувати Міністерством внутрішніх справ Янукович призначив 48-річного Віталія Захарченка. До цього він очолював Державну податкову адміністрацію. Із середини 1980-х і до 2008 року працював у міліції, зокрема на Донеччині. Останні чотири роки — у податкових органах.

Місце Захарченка посів його заступник — 30-річний Олександр Клименко. Родом він теж із Донеччини.

— Основний центр політики будується навколо сім'ї Януковича й Адміністрації президента, — додає Сергій Таран. — Невдовзі варто очікувати інших звільнень серед міністрів. Меч висить над усіма. До виборів хіба що не чіпатимуть Клюєва, Колеснікова, Бойка. А от прем'єра Азарова можуть посунути, бо треба на когось списати всі негаразди.

Зараз ви читаєте новину «Могильов став прем'єр-міністром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути