Ексклюзиви
пʼятниця, 14 січня 2011 05:45

"Міліція сама розуміє, що діє абсурдно"

Кілька днів письменниця, лауреат Шевченківської премії Марія Матіос не відповідала на телефонні дзвінки. Переговорити з нею вдалося у четвер 13 січня.

— У мене все нормально, просто не можу одночасно відповісти на дві сотні дзвінків, — каже Марія Василівна. — Не знаю, хто міг це замовити. Я все сказала у своєму зверненні до прокуратури. Міліція сама розуміє, що діє абсурдно, але вони продовжують виконувати ці накази. Учора львівські міліціонери телефонували до видавництва "Піраміда". Відхрещувалися від усього. Сказали: "Ми жодного стосунку до цього не маємо. До видавництва приїжджали представники київської міліції.

Чи зустрічалися ви з правоохоронцями?

— Не мала жодних контактів. Вони до мене не приходили, листів не присилали, не дзвонили. Жодним чином не намагалися зі мною зв'язатися. Міліціонери шукали мене в будинку, де я винаймала квартиру кілька років тому.

Чи не думаєте виїжджати з країни?

— Ці дії — політичне цькування і наступ на свободи українців, які мислять по-українському. Думаю, замовник усього цього зрадів би, якби я залишила Україну. Але я цього ніколи не зроблю.

Над чим зараз працюєте?

— Я забобонна, тому про свої нові книжки не розповідаю. Людина працює, коли думає, тож я працюю завжди.

Чи припускаєте, що ваш роман "Вирвані сторінки з автобіографії" можуть заборонити?

— Книжки палали за часів Гітлера, а ми живемо у ХХІ столітті. Ця ситуація дискредитує Україну в очах світу. Таких речей не розуміють мої літературні агенти та перекладачі в Америці, Німеччині, Франції, Ізраїлі й інших країнах.

Зараз ви читаєте новину «"Міліція сама розуміє, що діє абсурдно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути