вівторок, 18 вересня 2018 07:10

Мера Полтави відсторонили від посади

14 вересня в Полтаві депутати міської ради відсторонили від посади мера 50-річного Олександра Мамая. Це сталося на 17-й позачерговій сесії. Проти міського голови висловилися 29 депутатів із 42. Також звільнили всіх заступників і виконавчий комітет — за це віддали 22 голоси.

Проти Олександра Мамая проголосували депутати зі "Свободи", "Блоку Петра Порошенка", "Самопомочі", "Рідного міста". Мера на сесії не було.

— Мамай неодноразово порушував Конституцію і законодавство, саботував роботу комунальних підприємств, допускав передачу комунальної власності та повноважень комунальних служб приватним структурам, — каже представник партії "Рідне місто" Едуард Волков. — Також проігнорував рішення депутатів про дострокове звільнення секретаря міськради Оксани Деркач.

Виконувати обов'язки міського голови призначили 37-річного Олександра Шамоту з Соціал-демократичної партії.

"Олександр Мамай — сепаратист №1 у Полтаві. Відмова голосувати за визнання Росії агресором на сесії, пропаганда цієї країни на 9 травня (цього року на 9 травня Олександр Мамай влаштував ходу пам'яті з комуністичною символікою. — ГПУ). Це лише мінімум із його антиукраїнських дій, — пише Шамота на своїй сторінці у "Фейсбуку". — Я також маю факти, що частина серверів, де зберігається інформація про діяльність Полтавської міськради, знаходяться в Росії.

Олександр Мамай вважає, що сесія, на якій його звільнили, відбулася незаконно. Подаватиме до суду.

— Ще кілька місяців тому депутати вихваляли мою роботу, — говорить Мамай. — Законної сесії не було. Буде рішення суду, яке виконуватиму. Також вестиму перемовини з усіма політичними фракціями. Винесу на сесію в порядок денний питання про висловлення недовіри міському голові. Якщо проголосують — встану і піду, віддам владу в їхні руки.

Відсторонення Мамая юрист В'ячеслав Кущинський називає законним. Депутати мали право висловити недовіру, бо мер неодноразово порушував закон про місцеве самоврядування. Зокрема, не проводив вчасно сесії та не надавав регулярно депутатам інформацію про порядок денний засідань.

Олександр Мамай керує Полтавою з 2010 року. 2015-го був переобраний. Відомий своєю прихильністю до Радянського Союзу. На сесіях читав вірші про Леніна, цитував гімн СРСР.

Зараз ви читаєте новину «Мера Полтави відсторонили від посади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути