Ексклюзиви
четвер, 28 квітня 2011 23:14

"Мене всі міністри не люблять" - Михайло Бродський

Автор: фото: Наталія Чубенко
 

— Система поборів помре до виборів 2012 року. Президент вписав дерегуляцію в один із трьох своїх пріоритетів. І це те, що Партія регіонів візьме з собою на парламентські вибори, — каже 52-річний Михайло Бродський. — Янукович на кожній нараді ставить рамки, за який час треба ліквідувати побори. Наступного року нам доведеться закінчити дерегуляцію якщо не на 100 відсотків, то на 80.

Місяць тому Михайла Бродського призначили урядовим уповноваженим із питань дерегуляції господарської діяльності. На цю посаду він прийшов із крісла голови Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва, який президент ліквідував під час адмінреформи. Однак Бродський і досі працює в 6-поверховому будинку на Печерську з вивіскою "Держкомпідприємництво".

На інтерв'ю Михайло Юрійович приходить із запізненням. Розмова триває 27 хв. Бродський говорить швидко.

— Дерегуляція — це прозорість ведення бізнесу, відсутність навмисно створених монополій, — пояснює. — По суті, якщо хочеш щось дерегулювати — ліквідуй корупційну складову.

Щодо дерегуляції ви особисто спілкуєтеся з президентом?

— З Януковичем співпрацюю через Сергія Льовочкіна й Ірину Акімову (глава та заступник глави Адміністрації президента. — "ГПУ"). Але відчуваю його велике бажання довести це до кінця. Хоча мене всі міністри не люблять, м'яко кажучи. Доходить до того, що на останньому засіданні Кабміну вони почали кричати Азарову про мене: "Що ви йому дозволяєте?".

Як реагує Азаров?

— Сказав: "Михайле, не звертайте увагу. Ви тут потрібні, доки виконуєте свою противну для всіх роботу".

Хто з урядовців вас підтримує?

— Азаров, Клюєв, Тігіпко та Колесніков. Ці четверо майже повністю підтримують.

У Партії регіонів є люди, які зацікавлені в збереженні системи поборів?

— Якщо всіх чиновників розглядати як Партію регіонів, то це буде нечесно.

Адміністрація президента зараз проводить скорочення чиновників у рамках адмінреформи. Але подивіться, як вони опираються. Ми нарахували 11 тисяч держпідприємств, які надають населенню послуги. Я написав Азарову доповідну з цього приводу. Він спочатку не  повірив, що їх так багато. Коли роздивилися й зрозуміли, що я сам це не подужаю, була створена робоча група на чолі з першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим. І ось уже чотири місяці ми боремося із цими державними підприємствами. Прийняли постанову, що вони можуть відкривати рахунки тільки в Держказначействі. Вони повідкривали. Тільки на тих рахунках — нулі. А реальні рахунки в інших банках.

Про які суми поборів у масштабах країни йдеться?

— Приміром, техогляд автомобілів щороку дає міліції 900 мільйонів гривень до спецфонду. Вони кажуть: дайте нам їх із бюджету, тоді не будемо збирати їх із громадян. Але ж ці гроші збиралися незаконно! Крім того, ще 900 мільйонів потрапляли до кишень людей, які обслуговували цей спецфонд. Скасування техогляду знімає фінансове навантаження на громадян майже в 2 мільярди.

Треба усувати причини, через які люди платять хабарі. Ми скасували ліцензування 2046 із 2268 видів робіт. Скасували ліцензування 23 із 78 видів діяльності. Ми звільнили ринки від монополій.

Наскільки дієвими можуть бути показові звільнення та покарання корупціонерів?

— Доведеться звільнити півкраїни. Наш комітет написав закон, за яким органи місцевого самоврядування мають переглянути всі неузгоджені документи, що регулюють бізнес останні 20 років. Верховна Рада закон прийняла, а далі ніхто нічого не робить! Єдиний шлях — ввести закон про відповідальність чиновників. Його проект я проводив через Кабмін 10 місяців. Не давали його затвердити, аж доки особисто Азаров і Клюєв не зайнялися. У першому читанні — схвалили. Сподіваюся, десь за місяць ухвалять у другому, тоді розпочнеться справжня боротьба. За цим законом я отримаю право штрафувати чиновників за створення додаткових незаконних перепон: затягування із видачею дозволів, ліцензій, безпідставні відмови їх видавати. Такого чиновника на перший раз штрафуватимуть, а на другий — звільнятимуть.

Експерти зазначають, що нова влада на початку втратила золотий час для проведення реформ. Чи є ще шанс зламати систему?

— Її потрібно зламати. Цей закон її зламає. Потрібен жорсткий шлях — покарання. Усе має бути регламентовано в зворотній бік. Для того, щоб провести дерегуляцію господарських і суспільних відносин, треба зарегулювати діяльність чиновників. Має бути прописана інструкція — чиновник має право те, те і те, — робить наголос на кожному складі, — він має робити так, так і так. Для того, щоб видати нову норму, треба те-то, те-то й те-то. Бо ще одна наша задача — не допустити введення чиновниками нових норм, ліцензій, вимог.

Тепер у нас з'явилися права, свобода слова, тому я підняв питання скасування техогляду. Суспільство, журналісти мене підтримали. Президент взяв і вніс закон, бо зрозумів, що я не зможу сам перемогти МВС. Непереможні вони!

Хто ще непереможний в Україні?

— Бюро технічної інвентаризації, митниця, нотаріальні бланки, реєстри Мін'юсту, голограми. От ми зустрілися з пожежниками, поговорили з Балогою (міністр МНС. — "ГПУ"), дякую йому, ніби почули один одного. Але все це мушу штовхати я. А для чого пожежникам самих себе обрізати? І Балога їх не змусить. Ті, хто знизу сидить на грошових потоках, пальцем не ворухнуть. Балога напише наказ — вони його не виконають. Їх звільняють, приходять інші, і до нього тече цей струмок.

Ви різко засуджували учасників підприємницького майдану. На які сили в суспільстві розраховуєте спиратися, проводячи дерегуляцію?

— Журналістів, громадські організації. До мене щодня приходять люди з ринків і розповідають, що відбувається внизу. Останній раз кондитери скаржилися на побори у вигляді маркування "Без ГМО". За допомогою цих "зелених наліпок" збирають грошенята. Хіба треба значок, що вода не містить ГМО? Це потрібно скасувати. У мене є спеціальна група, яка цим займається.

Який зиск матиме від дерегуляції кожен конкретний громадянин?

— Зараз нотаріус просить заплатити 200 гривень за довіреність, яка нікому не потрібна. Ніби небагато, але ми порахували, що кожна родина витрачає на нотаріуса в середньому 1300 гривень на рік. Ми цю практику скасовуємо. Або візьмемо залізничні квитки. Раптово на кожному квитку з'явилася голограма. Це нонсенс — квиток купується через касу, навіщо голограма? Хто її перевіряє? А на тих же голограмах збирається до 8 мільярдів гривень за рік. Підприємцям одразу буде легше. Умовно, ви хочете збирати макулатуру? Ну так ідіть і збирайте. А раніше треба було мати ліцензію.

Відсидів місяць у СІЗО

У 1990-х Михайло Бродський створив банк "Денді" й розбудував одну з перших у країні мереж кіосків-обмінників валюти. За звинувачення в махінаціях потрапив до слідчого ізолятора. Через місяць вийшов на свободу, ставши народним депутатом.

Пізніше прокуратура зняла звинувачення. Сам Бродський наполягає на тому, що потрапив за ґрати через конфлікт із тодішнім міністром внутрішніх справ Юрієм Кравченком.  Бродський тоді був власником газети "Київські відомості". Газета опублікувала серію матеріалів про міністра і про придбання ним машини "мерседес". Кравченко звернувся до суду - вимагав відшкодувати йому 9 млн.грн. морального збитку.

Позаторік під час відпочинку в Італії у Бродського стався напад. "Швидка" відвезла його до лікарні, де негайно зробили томографію голови та операцію з видалення гематоми під черепною коробкою. Якби подібне трапилося в Києві, говорить, що помер би.

Бродський володіє меблевими виробництвами в Донецьку,Черкасах, виготовляє матраци "Венето". Власник інтернет-сайту "Оглядач".

Дружина Світлана — молодша за Михайла Юрійовича на 21 рік. Виховують доньку. Має двох синів від першого шлюбу.

 

Зараз ви читаєте новину «"Мене всі міністри не люблять" - Михайло Бродський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути