четвер, 30 вересня 2010 18:20

"Мені пропонували співпрацювати з СБУ. Доносити їм про інші організації"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Журналісти та громадські діячі 29 вересня стоять під приймальнею Служби безпеки у Києві. Пишуть звернення проти того,
Журналісти та громадські діячі 29 вересня стоять під приймальнею Служби безпеки у Києві. Пишуть звернення проти того,

40-метрова черга вишиковується до громадської приймальні Служби безпеки в середу по обіді. Стоять близько сотні людей. Заполонили весь вузький тротуар.

— Що це тут? — зупиняється перехожий, якому доводиться обминати натовп проїжджою частиною.

— Акція проти того, що СБУ збирає інформацію про журналістів та громадських діячів, — каже 26-річний Ігор Мельник. Розповідає кореспондентові "ГПУ", що він із громадської організації "Українська народна молодь". — Мені пропонували співпрацювати з СБУ. Доносити їм про інші організації. Я відмовився.

Підходить колишній глава секретаріату президента Ющенка 52-річний Олег Рибачук.

— Боже мій, невже про вас чогось не знають? Чи ви хочете номер справи дізнатися? — питає в нього один із працівників СБУ в цивільному, який вийшов на вулицю.

Рибачук мовчить. Потім каже:

— До моєї подруги, журналістки Вікторії Сюмар, приходили працівники Служби безпеки. Розпитували консьєржку про мешканців її будинку, а мама  Вікторії півдня просиділа у районній управі СБУ як свідок. Можливо, це співпало так, можливо, сплановано завчасно. Тільки СБУ може вважати, що це збіг.

Виходить прес-секретар Служби безпеки 41-річна Марина Остапенко.

— Про Сюмар не збиралася ніяка інформація, принаймні нами, — говорить. — Вона не є об"єктом зацікавленості спецслужби, як і всі українські журналісти, які не порушують чинного законодавства. У мене також немає фактів про стеження за представниками громадських організацій.

Біля приймальні пластиковий стіл із ноутбуком. Із нього лунає музика. На столі стос бланків типових заяв.

"Я регулярно висловлюю критику на адресу вищих посадових осіб, — ідеться у ній. — Критично висловлююся на вулиці, в інтернеті, в спілкуванні. Чи підпадаю я до сфери інтересів СБУ як людина, яка може становити загрозу національній безпеці й обороні? Прошу відповісти: чи збирала СБУ протягом останнього року інформацію про мене, прослуховувала мої телефони, організовувала стеження?"

Присутні вписують свої паспортні дані в бланк заяви та по черзі заходять до будівлі. За дверима просторий хол. Прямо — стійка чергового, ліворуч — віконце бюро перепусток, поряд двері кабінетів громадської приймальні.

— Заяви приймає чемний чоловік під портретом Януковича, — розповідає 28-річний Василь Гацько з громадської організації "Демократичний альянс". — Одну копію заяви забирає, на другій ставить печатку, номер та повертає. Відповідь надішлють протягом місяця.

До 17.00 заяви здали всі охочі.

Зараз ви читаєте новину «"Мені пропонували співпрацювати з СБУ. Доносити їм про інші організації"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути