пʼятниця, 06 січня 2012 07:00

Медведєв подарував Януковичу писанку з Богородицею

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Заввідділу Фонду президентів України Людмила Галаган показує подарунок президентові Вікторові Януковичу від Китаю — храмову чашу з глазурованої кераміки
Заввідділу Фонду президентів України Людмила Галаган показує подарунок президентові Вікторові Януковичу від Китаю — храмову чашу з глазурованої кераміки

Фонду президентів України в Національній бібліотеці ім. Вернадського треба розширятися — не вистачає місця для демонстрації експонатів. Він зберігає частину подарунків та офіційних документів глав Української держави. Від Віктора Януковича торік надійшли 150 експонатів.

— Коли Янукович став президентом, ми стали частіше отримувати подарунки від адміністрації, — каже завідувач одного з відділів фонду 28-річна Людмила Галаган. — Уже чотири рази їх передавали. Тепер можемо змінювати експозицію кожен квартал.

16 виставкових шаф із замкненими скляними дверцятами стоять в одній із читальних зал на третьому поверсі. На стіні — фотографії чотирьох президентів, кілька картин. Справа від дверей — килим із таджицької вовни. На ньому виткані портрети президентів країн СНД. Килим подарували Леонідові Кучмі.

— Раз на місяць у санітарний день вдягаємо господарські рукавички, беремо пилосос, мийні засоби та чистимо його, — розповідає Людмила Галаган. Працівників — шестеро.

У першій шафі письмовий прибор зі статуеткою, схожою на Віктора Януковича. Це подарунок президенту від гендиректора Державного космічного агентства Юрія Алексєєва. Заввідділу іде вздовж стендів і розповідає про експонати.

— Тут дитячі малюнки від чугуївського міського центру реабілітації, — торкається скла шафи, за яким дві акварелі — на одній зображені козаки, на другій — паровоз. — Їх Віктору Федоровичу подарували в одній із поїздок Харківською областю.

Поряд стоять інші дарунки. Від збірної параолімпійців — зменшена копія канадського пам'ятника Параолімпійським іграм. Від прикордонників — спортивний кубок. Зберігають також музичну дерев'яну скриньку з фігуркою солдата-прикордонника та вівчаркою.

Фонду цьогоріч надійшли кілька речей, подарованих Віктору Януковичу російським президентом Дмитром Медведєвим. Це фарфорова писанка із зображенням Богородиці на підставці. Яйце розміром зі страусяче. Також лідер Росії презентував порцеляновий штоф, чарки, тацю й модель нафтовидобувної вежі на бурштині. Одна з бібліотекарок виносить зі службового приміщення ще один дарунок із Росії — запаковану в коробку кришталеву боксерську рукавицю. Її зробили на Дятьківському заводі.

— Спочатку ми думали, це ваза, — каже Людмила Галаган, тримаючи обережно виріб.

Завідувач переходить до наступної шафи та показує подарунки з Китаю: квітчасту вазу, набір посуду для чайної церемонії та храмову чашу з глазурованої кераміки на підставці. У коробці, в якій її зберігають, є біла рукавичка. Її вдягають, щоб не залишати на виробі слідів від пальців.

— Це сучасний китайський фарфор, копіює старовинний, — пояснює. — Тим і цінний. Ми ще будемо досліджувати, у стилі якої епохи він розписаний. Не проводимо оцінку експонатів, бо не маємо таких експертів. Але всі подарунки мають культурну цінність, а це не можна оцінювати в грошах.

Вхід на виставку вільний, але треба спочатку зателефонувати й попередити про відвідини. Якщо хочете фотографувати, маєте заплатити 5 грн.

— Кожен день проводимо хоча б одну екскурсію, — говорить завідувачка, проводжаючи до посту охорони бібліотеки на першому поверсі. — Багато школярів, студентів. Людей найбільше цікавить зброя. У нас є велика шабля, яку подарували Леонідові Кучмі. Її найчастіше просять потримати в руках. Чи можна торкатися експонатів, вирішує черговий бібліотекар.

Фонд 1996 року створив другий президент Леонід Кучма. Усього тут зберігають понад 1,5 тис. подарунків.

Зараз ви читаєте новину «Медведєв подарував Януковичу писанку з Богородицею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути