пʼятниця, 06 липня 2012 00:45

"Мажоритарники поховають Януковича"

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Колишній народний депутат України Віктор Матчук: ”Покоління Ющенко — Янукович — Тимошенко має відійти. Вони повинні брати участь у політичному житті, бо мають великий досвід, але очолювати якісь процеси вже не треба”
Колишній народний депутат України Віктор Матчук: ”Покоління Ющенко — Янукович — Тимошенко має відійти. Вони повинні брати участь у політичному житті, бо мають великий досвід, але очолювати якісь процеси вже не треба”

— Не знаю, як і представитися. Бомж! Навіть візитки не маю, — сміється 53-річний Віктор Матчук. Кілька годин тому він зачитав із трибуни Верховної Ради заяву про складання депутатських повноважень. За шість скликань українського парламенту це другий такий випадок. Першим був 2008 року співак Святослав Вакарчук. А напередодні Матчук вийшов із партії "Наша Україна".

— Я давно говорив, що партії, які не можуть подолати 5-відсотковий бар'єр, на вибори йти не повинні, — пояснює Віктор Йосипович. Він став народним депутатом за списком "Нашої України — Народної самооборони". — Бо таким чином вони забиратимуть голоси в опозиції.

Розмовляємо за столом реєстрації депутатів у кулуарах Ради. Поруч — Уляна, помічниця Матчука. Усю розмову він записує на свій диктофон.

Як поставився до вашої позиції лідер партії Віктор Ющенко?

— Він вважає, що в Об'єднаній опозиції немає ідеологічних партій. Справді, у програмному виступі Яценюка не сказано про європейський курс, НАТО, українську мову. Ми почули, що замість 148 податків зроблять сім, мінімальна зарплата буде 2400 гривень і добавка кожному пенсіонерові 365 гривень. Чому не 367 — ніхто не розуміє. Але я не згоден, що люди очікують повернення "Нашої Україні". У старі міхи молоде вино не наливають. Потрібна інша форма, інші політики, які рухатимуть національні демократичні ідеї.

Віктор Андрійович говорить, що є велика кількість людей, які не визначилися, за кого голосувати. Розраховує, що вони проголосують за нього. Але люди не готові повірити вдруге тому, хто не виправдав їхніх сподівань. Покоління Ющенко — Янукович — Тимошенко має відійти. Вони повинні брати участь у політичному житті, бо мають великий досвід, але очолювати якісь процеси вже не треба. Підростає молодь, що не бачить у них кумирів. Із цим треба змиритися. Це природний процес зміни поколінь.

Кілька разів Матчуку телефонують на мобільний. Він іде до сесійної зали.

— Я до Ющенка ставлюся з величезною повагою. Як президент він зробив дуже багато, — повертається за 15 хв. — Але люди розраховували на значно більше. Він фізично все не міг зробити. От хоч би взяти обіцянку посаджати бандитів у тюрми.

Але ж це була передвиборна обіцянка Віктора Ющенка.

— Однак це не є справою президента. Він мав так змінити правоохоронну систему, щоб вона почала працювати інакше.

Яка ключова помилка Ющенка?

— Неправильне вирішення кадрових питань. Це зводило нанівець навіть добрі ініціативи Віктора Андрійовича. Але було багато зроблено у становленні українського демократичного суспільства. Якби після Кучми відразу прийшов Янукович, було б значно гірше. А зараз українське суспільство не так уже й легко переламати. Це — головний плюс Ющенка.

Сьогоднішня влада собі в заслугу ставить Євро-2012. Але ж Януковичу ніхто не довірив би проведення чемпіонату. Ми його отримали як нагороду за те, як показали себе 2004-2005-го. Були великі сподівання інвесторів, 2 мільярди доларів інвестицій щомісяця. А зараз за цей же час півмільярда прямих іноземних інвестицій виводять з України.

Однопартійці відмовляли вас складати мандат?

— Про це знали дві-три людини. Вони були проти.

Я з величезним полегшенням іду з "Нашої України". Почуваюся в злагоді із самим собою. Перебувати в партії й бути незгодним із тим, що там відбувається, — шизофренія. Бути в парламенті й бачити, що ні твої, ні когось іншого розумні пропозиції не мають шансів пройти, якщо це не домовлено із Чечетовим, — не хочеться. Бачиш дурні закони, як-от про мову, а зробити нічого не можеш.

Ви заявили, що не братимете участі у виборах як мажоритарник, якщо опозиція висуне достойних кандидатів на вашій рідній Рівненщині.

— Бо не певен, що наступна Верховна Рада буде кращою за теперішню. Пресинг на неї буде ще більший.

Кажуть, ви відмовилися від мандата в обмін на підтримку вас владою на окрузі, де йде "свободівець".

— Неправда. За жодних умов не домовлятимуся з владою.

Наступний парламент повинен стати могильником цієї влади, бо там з'являться мажоритарники. Як колись вони поховали Кучму, так тепер поховають Януковича. Парламентська більшість сформується за участі мажоритарників. Але що ближче буде до президентських виборів, що більше хитатиметься земля під Януковичем, то скоріше вони переорієнтуються. Мажоритарники — це люди з гіпертрофованими чуйкою та інтуїцією.

Якими будуть найближчі місяці?

— Буде тяжко. Але через це треба пройти. Якби Януковича не обрали президентом, Схід та Південь країни так і жили б у полоні міфу. А зараз триває втрата ілюзій. Політиків треба оцінювати за їхніми діями та результатами. Виборці в Україні мають стати злопам'ятними. А так у нас політик обіцяв щось, люди повірили, потім утратили віру і проголосували за іншого. А той — такий самий. Хіба що один у штанях, інша — з косою, а третій — лисий.

Чи за 10-15 років виросте нова еліта, яка діятиме в інтересах людей і держави, а не розкрадатиме її?

— Механічна заміна поколінь щось дає, але небагато. У сьогоднішній Раді є молоді парламентарії, але вони цинічніші та небезпечніші за більшість сивочолих.

Значна частина виборців хочуть, щоб їх просто нагодували. Політики на це реагують. То Юлія Володимирівна роздавала по тисячі гривень, тепер — Віктор Федорович. У нас цілий прошарок людей, які ніде не працюють, лише раз на два роки просять, аби їм зробили відмітку у трудовій книжці, та знову йдуть на біржу праці.

Держава сама стимулює "розмноження" дармоїдів?

— Щоразу перед виборами виникає бажання прикупити людей за державний, а не власний рахунок. Це робить кожна влада, не помічаючи, що попередній це не допомогло. Але нас як країну воно затягує. Зовнішньоторговельне сальдо мінусове, валютних запозичень немає, золотовалютний резерв зменшується, гривнева маса зростає. Курс гривні штучно тримають до виборів, не розуміючи, що з 8,01 до 8,1 рух можна стримати. Коли ж із 8 стане 9, то і на 12 зупинити буде неможливо. Бо почнеться паніка.

Коли спілкуєшся із людьми, які займаються бізнесом, з'ясовуєш: найбільші проблеми мають ті, хто найкраще працює. Мені розповіли анекдот: "Зустрічаються двоє донецьких бізнесменів. Один дуже сумний, другий веселий. Перший каже: "Прессуют по полной программе, все забирают, у меня половина фирмы сидит. А ты чего смеешься?". Той відповідає: "А я успел все продать до нашей сокрушительной победы".

Зараз неможливо спрогнозувати, що буде на другий день після виборів. Зрозуміло, що буде погано. Але наскільки і яку роль відіграє Верховна Рада — ніхто сказати не може. Це залежатиме від її складу.

Матчук говорить, що поспішає на зустріч. Прощається. Услід йому дивиться нардеп-"нунсівець" 70-річний Ярослав Кендзьор:

— Тепер Віктор може йти до виборця з високо піднятою головою.

Отримав мільйон гривень дивідендів

Віктор Матчук народився у Рівному. 1982 року закінчив Київський політехнічний інститут. За фахом інженер електронної техніки. Працював регулювальником радіоапаратури на заводі "Радіоприлад" ім. Корольова у Києві. З 1992-го по 2001 рік очолював виробничо-комерційну, науково-технічну, інноваційну фірму "Реноме". Був депутатом Рівненської міськради, двічі обирався депутатом обласної ради.

У травні 2006-го став губернатором Рівненщини. На посаді пробув до лютого 2010 року, коли пройшов до парламенту замість покійного "нунсівця" Івана Сподаренка.

— Маю корпоративні права у фірмі "Реноме". Щороку мені виплачують дивіденди. Торік це було більше мільйона гривень.

Із дружиною Аллою мають доньку 28-річну Оксану.

 

Зараз ви читаєте новину «"Мажоритарники поховають Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути