Ексклюзиви
середа, 05 жовтня 2011 06:00

"Люди можуть узяти й настоящі вила"

Близько двох тисяч людей із муляжами кіс та вил вийшли під Верховну Раду у вівторок. Стоять перед 2-метровим чорним залізним парканом. Ним обгородили будівлю парламенту наприкінці минулого тижня. Мітингувальники чіпляють до ґрат плакати "Бюджет селянам, а не олігархам!", "Буде село — буде Україна!". Вони проти запровадження мита на експорт зерна — 200–270 грн за тонну.

— Мито вдаре по владі бумерангом, — каже фермер із Херсонщини 60-річний Леонід Кириченко. — На наступний рік багато сіяти не будем. Це буде невигодно. Сьогодні ціна — в межах рентабельності. Який дурень буде його сіяти? А не дай Бог іще неврожай, ціна зросте втричі, то сюди прийде народ, який купляє продукти. Повиносять їх і повикидають. Люди можуть узяти й настоящі вила.

До них підходить нардеп-"нунсівець" 59-річний Іван Заєць.

— Немає кадастру, інвентаризації, закону про охорону земель та підтримки фермерів. Робиться навпаки — хочуть усе віддати крупним підприємствам. А фермера кинули на самовиживання.

Люди аплодують. Стоять іще кілька годин. Повз них проходять депутати. Збираються у кулуарах.

— Влада реалізує дві мети: довести село до банкрутства і поживитися, — говорить депутат із фракції "БЮТ-Батьківщина" Василь Кравчук, 43 роки. — Є дефіцит бюджету. Тому вони підняли мито на експорт сільськогосподарської продукції й таким чином поповнюють державну казну. Сума мита відображається на селянинові. Торік ціна пшениці була 2200 гривень за тонну, а цьогоріч — 1600.

Кравчук заходить до зали. "Бютівці" розміщують на своїх робочих місцях плакат із зображенням Юлії Тимошенко й підписом "Ні політичним репресіям! Україні — волю!". Так роблять кожен пленарний тиждень. "Нунсівці" транспарант із екс-міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком не дістають. Він згорнутий лежить позаду їхніх крісел.

Спікер Володимир Литвин оголошує про вихід із фракції НУ-НС колишнього київського мера Олександра Омельченка.

— Однієї причини в житті не буває, є комплекс, — пояснює в кулуарах свій вчинок 73-річний Олександр Омельченко. — Перша з них — це прояв високої аморальності за останні роки так званого почесного голови партії "Наша Україна" Віктора Ющенка. Друга — медузний стан фракції НУ-НС, яка практично розпалася на підгрупи. Я вийшов у позафракційну групу. Нас уже 22.

— Він вчинив чесно, — всміхається "нунсівець" Тарас Стецьків, 47 років. — Він не є повноцінним опозиційним політиком, голосує, як більшість.

Депутати підтримують у першому читанні законопроект "Про захист людей і інформаційного простору від негативного впливу". Документ пропонує заборонити рекламуватися у пресі чаклунам, магам, екстрасенсам, ворожкам. "За" — 302 голоси.

Зараз ви читаєте новину «"Люди можуть узяти й настоящі вила"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути