Ексклюзиви
вівторок, 16 січня 2018 07:45

"Люди з оточення Януковича мандрують Європою і насолоджуються життям"

10 січня арабський телевізійний канал "Аль-Джазіра" з Катару опублікував засекречене рішення Краматорського міськсуду від 28 березня 2017 року. У ньому йдеться про спецконфіскацію $1,5 млрд колишнього президента Віктора Януковича та його оточення. Звідки отримали документ — невідомо.

Гриф "цілком таємно" на рішенні поставив генпрокурор Юрій Луценко. Через місяць воно набуло чинності, конфісковані кошти перерахували в держбюджет. Тоді президент Петро Порошенко заявляв, що їх спрямують на армію і соціальний захист.

Секретний документ має близько 100 сторінок. На них описується діяльність злочинної організації Януковича та її підрозділу — групи компаній "СЄПЕК" олігарха Сергія Курченка. Кошти відмивали через 400 українських й іноземних компаній, вони осіли на рахунках 10 офшорів. Гроші переказували в Ощадбанк і за них купували валютні облігації внутрішньої державної позики через фінансову компанію "Інвестмент Кепітал Юкрейн". Її пов'язують із президентом Петром Порошенком і головою Нацбанку Валерією Гонтаревою.

Юристи кажуть, що з оприлюднених копій рішення суду в справі немає факту злочину. І нібито всі компанії, чиї кошти були конфісковані, можуть його оскаржити. Таким чином повернути гроші.

— Півтора мільярда доларів українська держава буде змушена вийняти з бюджету і за рішенням європейських судів повернути з відсотками і компенсаціями на рахунки офшорних компаній Курченка. Хоча той — лише "прокладка", "рукавичка" Януковича, Арбузова й решти, — говорить керівник Центру протидії корупції 33-річний Віталій Шабунін.

Чому документ засекретили?

— Юридичних підстав для цього немає. У ньому відсутня інформація, яка може містити державну таємницю. Генпрокуратура двічі змінює свої покази. Спочатку вони говорили: засекречуємо це, щоб убезпечити свідка та суддю від потенційного фізичного знищення. Але тисячі інших рішень не ховають, у них просто затирають ім'я свідків і судді. Коли ця очевидна маніпуляція вилізла назовні, прокурорські покази змінилися. Тепер кажуть, засекретили рішення, щоб інформація не заважала слідству. Це теж неправда. Тому що за останній рік не було слідчих дій. Справжня причина засекречення — бажання прикрити участь у цій оборудці компанії "Інвестмент Кепітал Юкрейн", пов'язаної з президентом Порошенком. Друге — хочуть приховати непрофесійні дії Генпрокуратури та її керівника. Через це Україні доведеться повертати гроші.

Кому?

— Кошти підуть на рахунки офшорних компаній, власники яких можуть змінюватися щодня. І ми про це не знатимемо.

Виходить, за економічні злочини часів Януковича нікого не покарали?

— Так. Справи щодо ключо­вих фігур — Миколи Злочевсь­кого, Едуарда Ставицького, Юрія Іванющенка — закриті. Ці люди фактично виправдані. Мандрують Європою й насолоджуються життям із вкраденими в українців грошима.

Чому так сталося?

— Після Майдану генеральні прокурори замість того, щоб виконувати свою роботу, продавали справи.

Це матиме політичні наслідки — вплине на результати президентських чи парламентських виборів 2019 року?

— Як виборець не голосуватиму ні за Луценка, ні за того, хто призначив його на посаду. Після цього скандалу Порошенко не відкликав генпрокурора. Значить, це його влаштовує.

Зараз ви читаєте новину «"Люди з оточення Януковича мандрують Європою і насолоджуються життям"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути