пʼятниця, 07 вересня 2007 17:18

Львів"яни відмовилися від угоди з Януковичем

Автор: фото: PHL
  Прилетівши в аеропорт Івано-Франківська, прем’єр-міністр Віктор Янукович відразу поїхав мікроавтобусом до Калуша
Прилетівши в аеропорт Івано-Франківська, прем’єр-міністр Віктор Янукович відразу поїхав мікроавтобусом до Калуша

Прем"єр-міністр України Віктор Янукович побував із робочим візитом на Івано-Франківщині та Львівщині. Незадовго до приїзду програма візиту суттєво змінилася. Причиною стала відмова президії Львівської облради підписати з Януковичем угоду регіонального розвитку.

За документом, на вирішення соціально-економічних проблем області з держбюджету мали виділити 9 млрд грн. Але депутати погодилися лише на протокол намірів.

— Прем"єр уже багато обіцяв, коли був у Львові в січні. Але за цілий рік від Кабміну на Львівщину не поступило жодних коштів. Як із антидержавним урядом можна підписувати якусь угоду? — запитує депутат облради від фракції БЮТ Михайло Ваврин, 59 років. — Ми не будемо додавати Партії регіонів додаткових балів перед виборами.

Отож у четвер зранку прем"єр прилетів до Івано-Франківська й разом із головою обласної адміністрації Романом Ткачем та головою обласної ради Ігорем Олійником їде мікроавтобусом до Калуша. Напередодні місто обклеїли агітками Партії регіонів.

Урядовий кортеж зупиняється на території заводу "Карпатнафтохім". Підприємство з 1 вересня не працює: триває капремонт.

Віктор Янукович одягнений у темно-синій костюм, бордову з синьою смужкою краватку. Поруч іде "регіоналка" Ганна Герман у модних зелених гумових чоботах. Близько сотні прихильників Партії регіонів махають біло-блакитними прапорами. "Бютівці" тримають плакат: "Янукович, поверни нам Юлину газову кризу".

Прем"єр відкриває нараду з питань розвитку промисловості у західних регіонах України. Каже, готовий підписати угоду про співпрацю між урядом та Івано-Франківською областю.

Голова облдержадміністрації Роман Ткач, 45 років, просить допомогти вирішити екологічні проблеми Калуша. У хвостосховищах зупиненого ще 10 років тому калійного виробництва — 25 млн кубометрів рідких відходів.

— Це бомба! — каже Ткач. — А над карстовими печерами розташовано 1300 житлових будинків.

Міський голова Калуша Ігор Насалик, 44 роки, просить вибачення у прем"єра, що прийшов не у костюмі, а в светрі.

— Я з температурою, — зізнається. — Але дав слово: доки не наведу лад у житлово-комунальному господарстві, на лікарняний та у відпустку не піду.

Ну ми ж не можемо платити вам і за крейсер "Аврора"!

Через насичений графік скасовують запланований після наради фуршет. Лише 7 хв. триває прес-конференція прем"єра.

Поїздка Януковича на Львівщину обмежується відкриттям ділянки дороги Київ—Чоп та короткою екскурсією Олеським замком у Буському районі. Тут із головою Львівської обласної ради Михайлом Сеником та першим заступником голови Львівської облдержадміністрації Валерієм П"ятаком прем"єр підписує протокол намірів про підготовку проекту Угоди щодо регіонального розвитку Львівської області на п"ять років.

За попередньою програмою візиту Янукович мав відвідати також Державне гірничохімічне підприємство "Сірка" у Новому Роздолі, палац Потоцьких у Львові й Ожидів, де в серпні зійшли з рейок вагони з фосфором. Однак після відкриття дороги  Янукович їде давати інтерв"ю на Львівське обласне телебачення. Там не отримує жодного гострого запитання. Обіцяє підвищити зарплати, пенсії та виплати за народження дитини.

Поки прем"єр розповідає по телевізору про свої досягнення, на нього під дощем чекають 300 жителів Ожидова. Туди ж у четвер по обіді привезли пресу. Та замість Януковича приїздить міністр із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич, 40 років.

— Я радий, що в Ожидові усе так сталося. Нас тепер гарно сприймають на Львівщині, — каже людям. — Ми пізнали одне одного, я ночував у полях, пив смачне молоко від ваших корів, з"їв цілий кущ порічок! Таких смачних ягід більше нема ніде.

Шуфрич розповідає, що Кабмін прийняв розпорядження виділити 900 тис. грн на потреби Буського району. Із них 700 тис. грн призначено Ожидову.

— Ці кошти підуть на капітальний ремонт і добудову школи, — каже Шуфрич. — А за 200 тис. грн районна влада має газифікувати навколишні села.

— А Народний дім? А компенсація за втрачений урожай, лікування? — вигукують йому з натовпу.

— Ну ми ж не можемо платити вам і за крейсер "Аврора"! — з усмішкою відповідає їм Шуфрич і йде до колони машин.

Зараз ви читаєте новину «Львів"яни відмовилися від угоди з Януковичем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути