середа, 04 липня 2012 05:00

Луценко відсудив в України 15 тисяч євро

Європейський суд із прав людини задовольнив позов Юрія Луценка і визнав його арешт під час розслідування кримінальної справи щодо нього таким, який порушує права людини. Зобов'язав державу Україна виплатити колишньому міністрові внутрішніх справ 15 тис. євро моральної компенсації. Судді назвали сім порушень Європейської конвенції з прав людини, серед яких — право на свободу і безпеку та право дізнатися причини арешту.

Луценка взяли під варту в грудні 2010-го. Понад рік, доки тривало слідство, екс-міністр перебував у слідчому ізоляторі. Вважав, що його арешт безпідставний — від слідства він не ухиляється. 21 січня торік звернувся до Європейського суду. А 27 лютого 2012-го Печерський райсуд визнав екс-урядовця винним у скоєнні кількох посадових злочинів і засудив на чотири роки позбавлення волі.

Україна мусить виплатити гроші Луценкові, переконаний голова громадської організації "Київське юридичне товариство" Олег Березюк, 46 років. У державному бюджеті країни є навіть спеціальна стаття витрат — на компенсацію завданої моральної чи фізичної шкоди.

— Згідно з нашою Конституцією, норми міжнародного права є частиною внутрішнього законодавства України, — говорить Березюк. — Тобто ми зобов'язані дотримуватися міжнародних норм так само, як і власних законів. У тому числі наша влада і судова система мусять виконувати рішення Євросуду з прав людини.

Якщо наші посадовці відмовляться, за такі дії настає кримінальна відповідальність (ст. 382 п. 3 Кримінального кодексу: Умисне невиконання службовою особою рішення Європейського суду з прав людини карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. — "ГПУ").

Грошова компенсація — єдине рішення до виконання Україною, наголошує Олег Березюк:

— Бо Європейський суд не приймає справ по суті. Тобто він не може звільнити Луценка з-під варти або з в'язниці. Або закрити кримінальну справу щодо нього. Це компетенція українського суду. Європейський може визначати, були порушення процедур чи ні. Він їх і визнав, зобов'язавши країну покрити Луценкові шкоду.

Адвокат екс-міністра Олексій Баганець заявив, що використає рішення цього суду при зверненні з касаційною скаргою до Вищого спеціалізованого суду в Україні. Те, що Луценка незаконно арештували і незаконно утримували під вартою, — додатковий доказ, що його незаконно притягнули до кримінальної відповідальності.

Зараз ви читаєте новину «Луценко відсудив в України 15 тисяч євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути