Ексклюзиви
вівторок, 12 травня 2009 17:59

Луценко подав у відставку

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко учора розповів свою версію бійки з німецькою поліцією
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко учора розповів свою версію бійки з німецькою поліцією

Учора міністр внутрішніх справ 44-річний Юрій Луценко подав у відставку. Заяву надіслав прем"єр-міністру та голові Верховної Ради.

О 9.30 Луценко збирає в МВС журналістів. Іде коридором із двома прес-секретарками й охоронцями. Несе заяву про звільнення. Перед дверима конференц-зали одна з прес-секретарок його хрестить.

Луценко каже, що подає у відставку, аби не дестабілізувати ситуацію в міністерстві:

— З огляду на те, що ця брудна кампанія проти мене і мого сина продовжується, я розумію всю складність виконання мною обов"язків голови МВС.

Викладає свою версію пригоди, яка сталася з ним в аеропорту Франкфурта-на-Майні. Каже, що коли підійшов до стійки реєстрації пасажирів авіакомпанії "Люфтганза", його не захотіли пускати на рейс через підозру в сп"янінні. Зазначає, що сина віз до Кореї на медичне обстеження за власний кошт.

— Я запропонував пройти медобстеження, — зачитує Луценко з аркушика про скандал в аеропорту. — Після тривалого словесного конфлікту через зрив офіційного заходу нашого міністерства я почав вимагати представитися для судового позову працівницю авіакомпанії.

Розповідає, що прибула поліція, яка без жодних пояснень оточила кожного члена делегації. Потім затримала і його сина.

Газета "Більд", а за нею й інші засоби масової інформації повідомили, що минулого понеділка Луценка разом із сином 19-річним Олександром затримали п"яними в аеропорту міста Франкфурт. Мовляв, вони лаялися та кидалися мобільними телефонами і міністр назвав тамтешніх поліцейських "нацистськими свиньми". Аналіз крові Луценка-молодшого підтвердив, що той був нетверезий. Міністра не перевіряли, бо в нього дипломатичний паспорт.

— Один із поліцейських зробив йому ззаду захват нещодавно прооперованої шиї, а інший надягнув наручники, — продовжує Луценко. — Я сказав, що син прооперований, а коли це не допомогло, всіляко намагався припинити насилля.

Додає, що зараз його адвокати готують позов до газети "Більд". За словами Луценка, в статті багато брехні. Нібито вже наступного дня німецька поліція спростувала інформацію видання про те, що в крові Олександра було виявлено алкоголь.

— У той день, після прибуття з Києва, ми обідали в аеропорту Франкфурта. Я випив келих пива, — опускає голову на запитання, чи вживав він сам тоді алкоголь.

Із журналістами міністр спілкується 10 хв. Каже, що говоритиме більше після того, як народні депутати ухвалять рішення з цього питання. Встає і йде.

— Адекватний вчинок як для людини з постраждалою репутацією. Але мене він здивував. Бо Луценко завжди тримався за посаду, — каже президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв, 39 років. — А це гідний вихід: здати повноваження, а потім розбиратися. Якби він не зробив цього сьогодні, то мусив би постійно відбиватися від атак впливових політичних сил.

Які наслідки можуть очікувати Луценка?

— На його політичній кар"єрі можна ставити хрест.

Якщо Луценко каже, що "Більд" написала неправду, то навіщо подає у відставку?

— Судовий позов має символічне значення. Він ніби підтверджує, що міністр звинувачує газету не голослівно. Наскільки мені відомо, німецький інформаційний простір повен матеріалів про цей скандал. Є й відеоматеріали, і журналістські розслідування, і заяви німецьких політологів. Позов до "Більд" не вирішує проблеми.

Відставка Луценка може посприяти створенню коаліції між БЮТ і Партією регіонів?

— На мою думку, коаліції між ними не буде.

Зараз ви читаєте новину «Луценко подав у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути