Ексклюзиви
пʼятниця, 27 травня 2011 03:45

Спецтема: Луценко за ґратами

Луценко не може їсти

У п'ятницю Печерський суд розгляне кримінальну справу щодо екс-міністра внутрішніх справ 46-річного Юрія Луценка. Адвокат знову проситиме відпустити його на волю.

На попередньому засіданні 23 травня суд залишив колишнього урядовця під вартою. Хоч він і заявив про припинення 30-денного голодування.

Після суду Луценка відвезли до слідчого ізолятора, а не до лікарні, звідки забирали. У ніч проти 24 травня він знепритомнів. Його перемістили в медчастину до колишнього співкамерника — екс-даїшника. 46-річна Ірина Луценко каже, що її чоловікові не надали ні медикаментів, ні їжі для виходу з голодування.

— Його стан дуже поганий, — стверджує.

Однак 25 травня Державна пенітенціарна служба повідомила: загрози життю Луценка немає і він навіть з'їв 300 г гречаної та вівсяної каші.

— Не з'їв, а спробував з'їсти, — каже його старший брат Сергій, 50 років. — Результат поки що негативний. Це треба робити в умовах лікарні. Вони пробують надавати допомогу тими силами, які в них є, але сил медчастини СІЗО явно недостатньо. Потрібні медикаменти — не надто дорогі, але їх багато, перелік займає сторінку. Ми їх купуємо, намагаємося передати.

1975-го тепер 68-річний Мустафа Джемілєв, народний депутат від блоку НУ-НС, не їв 303 доби — на знак протесту щодо ув'язнення за антирадянську пропаганду.

— Через тиждень після початку голодування з'являється трупний запах із рота — щось там усередині починає відмирати, а примусове годування починають застосовувати на восьмій–дев'ятій добі. Коли припинив голодування, протягом двох місяців лікарі стояли наді мною та нормували, що і як давати. Приїжджали академік Андрій Сахаров зі своєю дружиною-правозахисницею Оленою Боннер. Привозили якісь вітаміни. Виходити з голодування треба під наглядом лікарів. Якби їв усе підряд, то це була би смерть. Розказують, що коли людина голодує, то звикає, і відчуття голоду зникає. Нічого подібного. Це відчуття постійне. Лягаєш спати — вві сні бачиш їжу, починаєш їсти — й одразу прокидаєшся. Коли ж виходив із голодування, апетит був страшенний. Увесь час, навіть одразу після їжі.

Зараз ви читаєте новину «Луценко не може їсти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути