четвер, 20 грудня 2007 17:19

Луценко й Оніщук спізнилися на перше засідання уряду

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Віце-прем’єр з євроінтеграції Григорій Немиря (ліворуч) та міністр закордонних справ Володимир Огризко спілкуються перед першим засіданням новопризначеного Кабінету Міністрів
Віце-прем’єр з євроінтеграції Григорій Немиря (ліворуч) та міністр закордонних справ Володимир Огризко спілкуються перед першим засіданням новопризначеного Кабінету Міністрів

Юлія Тимошенко, 47 років, у ніч після свого затвердження на посаді прем"єр-міністра спала дуже мало. Лише о третій ночі завершила нараду з міністрами. А на перше засідання Кабміну приїхала о 8.30.

— Цього було так мало, що я майже не помітила, — говорить про свій сон.

Прем"єрка одягнена в біле пальто від Луї Віттона. На вході з букетом білих троянд на неї чекає міністр Кабміну Петро Крупко. Так само два роки тому він уже зустрічав Тимошенко після її першого призначення на цю посаду. Журналісти запитують, чи готова до процедури передачі влади урядом Януковича.

— Думаю, нікого з попереднього уряду ми тут уже не застанемо, — всміхається вона у відповідь.

Але невдовзі до Кабміну приїздить забрати речі колишній віце-прем"єр Олександр Кузьмук, 53 роки.

— Деякі записи, книги й фотографії сім"ї та Віктора Януковича, — перелічує.

З"являється новопризначений віце-прем"єр із питань євроінтеграції Григорій Немиря, 47 років. Несе товсту течку.

— Сьогодні я взяв портфель більший, ніж звичайно, бо багато треба зробити,— каже. — Але особистих речей поки що не приніс.

Засідання призначене на 15.00. Журналістів пускають усередину за годину до початку. Коридорами бігають технічні працівники. Заносять нові стільчики й пачки лампочок. У туалеті на третьому поверсі жінки миють посуд і чарки.

— Прощалися з попереднім міністром, — пояснюють.

Із ким саме, розповісти відмовляються.

Першим у залі засідань на сьомому поверсі з"являється 70-річний міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець. Вішає куртку. Працівники апарату уряду запитують один одного, хто це.

Почалося. Буде жара!

— Та це ж Полтавець! — згадує один із них. — Найстаріший міністр і, виявляється, найдисциплінованіший.

Згодом приходить міністр охорони здоров"я Василь Князевич, 51 рік. До нього підбігають журналісти.

— Я — на Кабмін. До вас не піду, — заявляє і швидко прямує до зали.

Не соромиться журналістів міністр культури Василь Вовкун, 50 років. Розповідає, що всю ніч працював над бюджетом-2008. А ще вирішив удвічі зменшити кількість своїх заступників.

— Своє призначення ще не святкував, — веде далі. — Зробимо це 14 січня, на Василя. Бо і я Василь, і всі в моїй сім"ї Василі.

Заходить міністр оборони Юрій Єхануров, 59 років. "ГПУ" нагадує про його обіцянку місячної давнини за жодних обставин не працювати в уряді Тимошенко.

— Я працюю у квоті президента, — трохи ніяковіє міністр. — Ющенко — головнокомандувач, команди якого не обговорюються.

У залі збираються всі, крім міністрів внутрішніх справ та юстиції — Юрія Луценка й Миколи Оніщука.

Уся в білому заходить Тимошенко. По праву руку від неї сідає перший віце-прем"єр Олександр Турчинов. По ліву — гуманітарний віце-прем"єр Іван Васюник. Прем"єрка виступає 6 хв. Вітає всіх із першим засіданням.

— Коли я дивлюся на вас, то в мене таке відчуття, що нікуди й не виходили, — згадує засідання Кабміну 2005 року і тоненько хихоче. — Просто кілька років випадково в цьому приміщенні були люди, які ще щось в України взяли. Але все стане на свої місця.

Пояснює, що на засіданні обговорять бюджет наступного року, програму уряду "Український прорив" та кадрові призначення.

— Кілька міністрів звернулися до нас із пропозицією, що вони готові сьогодні з голосу внести деякі кандидатури. Враховуючи досить екстремальну ситуацію з поданням проекту бюджету, зробимо ті призначення прямо на засіданні, — додає прем"єрка.

Під кінець промови Тимошенко з"являються Луценко й Оніщук. Юлія Володимирівна завершує, просить журналістів вийти. За годину працівники апарату уряду починають бігати по папери.

— Почалося. Буде жара! — на ходу кидає один іншому.

Засідання триває дві з половиною години. Головою Контрольно-ревізійного управління призначають нардепа-"бютівця" Миколу Сивульського. Його колегу Михайла Лівінського — керівником апарату прем"єр-міністра.

Зараз ви читаєте новину «Луценко й Оніщук спізнилися на перше засідання уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути