понеділок, 01 червня 2009 18:29

Литвин пропонує встановити у Верховній Раді турнікети

53-річний спікер Володимир Литвин придумав, як змусити народних депутатів ходити на засідання Верховної Ради — пропонує встановити турнікети перед входом до сесійної зали.

— Після цього зайти до сесійної зали зможе лише той депутат, який матиме при собі відповідну картку. І коли буде виходити, то повинен винести її з собою, — каже Литвин. — На жаль, моя пропозиція не знаходить підтримки серед народних обранців.

За словами спікера, це найдешевший спосіб контролю за депутатським голосуванням.

— Є ще розробка вчених, згідно з якою система зчитує роговицю ока й обличчя депутата. Але на це потрібно чимало коштів, — додає.

Депутати критикують ідею Литвина.

— Дурня це все, — каже нардеп-"нунсівець" 56-річний Анатолій Матвієнко. — Я можу поставити картку на вхід, торкнути турнікет і не зайти. А можу поставити її на вихід і пропустити 22 депутати.

Говорить, що це зайва витрата грошей, що не змінить ситуації з голосуванням.

— Литвин каже, що зараз проблема, бо за двох голосують. То хай вже за двох, а не за десятьох, — обурюється Матвієнко. — Вже зробили сенсорні кнопки, вклали ресурс. А турнікети це що таке? Ще давайте бомбошукачі поставимо! Щодо зчитування роговиці ока — то це повний абсурд. Давайте ще поставимо капкан: став, зафіксував ногу і, не доведи Господи, не моргни.

Нардеп вважає, що проблемою всьому є рівень відповідальності народних обранців і неспроможність організувати роботу Ради за нинішньої пропорційної системи виборів. У цьому його підтримує комуніст Леонід Грач, 61 рік:

— Напевно, Володимирові Михайловичу вже сняться турнікети. Бо постійно Партія регіонів блокує його вхід до сесійної зали, і через це йому хочеться якось помститися.

Додає, що за нинішньої системи виборів присутність депутата в залі не обов"язкова:

— Як глави фракцій домовляться, так і буде. І тут ніякі турнікети і кнопки нічого не дадуть.

Колишній спікер Арсеній Яценюк торік хотів модернізувати електронну систему для підрахунку голосів "Рада-3". Ідея коштувала 440 тис. грн, нова система розпізнавала б депутата за відбитком пальця. Нардепам це теж не сподобалося: мовляв, така система могла б загрожувати їхньому здоров"ю. Діяти вона так і не почала. Депутати продовжують натискати за відведені для голосування 10 с стільки кнопок, скільки встигають — за себе і колег по фракції.

Зараз ви читаєте новину «Литвин пропонує встановити у Верховній Раді турнікети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути