середа, 03 березня 2010 08:30

Литвин оголосив про розпад коаліції

"Я оголошую про припинення діяльності коаліції, бо в апарат Верховної Ради не подані документи (підписи депутатів. — "ГПУ") фракцій, що у грудні 2008 року сформували коаліцію, — говорить у вівторок спікер парламенту Володимир Литвин, 53 роки.

"Регіонали" аплодують. "Бютівці" починають щось голосно обговорювати.

— Ми створювали коаліцію ще за старим регламентом, який не потребував ставити комусь на стіл підписи, — обурюється з місця лідер фракції БЮТ 53-річний Іван Кириленко. Дивиться на Литвина з-під лоба.

— Шановний Іване Григоровичу, — вмикає мікрофон "регіонал" Олександ Єфремов, 55 років. — Вам треба визнати істину, яку знає вся країна. Коаліції немає ні юридично, ні фактично.

До їдальні поспішає "нунсівець" Тарас Стецьків, 45 років.

— Я знав, що так буде із коаліцією, бо вчора ні до чого не домовилися, — каже на ходу.

Розповідає про засідання Ради коаліції, яке відбулося в понеділок увечері.

— Юля нас умовляла зберегти коаліцію. Ми їй кажемо: "Не втримаємо, бо голосів немає", — підвищує голос і червоніє. — А вона нам: "А я все одно хочу, щоб коаліція була". Ну що тут ще скажеш? У людини амбіції понад усе.

У кулуарах депутати обговорюють можливість відставки уряду Тимошенко. Це розглядатимуть у середу.

Ну що тут ще скажеш?! У людини амбіції понад усе!

— Скоріше за все, голоси знайдуться, бо частина НУ-НС буде голосувати, — припускає один із "нашоукраїнців", але просить не називати його. — Це Микола Мартиненко і його шайка, а в "Народній самообороні" двоє депутатів готові голосувати — Давид Жванія та Сергій Василенко. Також група Балоги — Єдиний Центр. Не буде голосувати хіба що група Слави Кириленка "За Україну!", бо вони прийняли рішення не висловлюватися ні за відставку цього уряду, ні за призначення нового. Але в цілому голосів має вистачити.

"Литвинівець" 52-річний Валерій Баранов говорить, що його фракція ще не приймала остаточного рішення щодо голосування за відставку Кабміну:

— Но я больше склонен к тому, что будем. Сколько можно терпеть этот беспредел в стране? Надо начинать работать. Со старой коалицией это не получается. А все новое дает надежду. Вот два года назад я ездил в Норвегию, изучал вопрос создания ихней коалиции. Вроде и люди такие же. Но ментальность там другая, умеют договариваться. На следующий день после выборов партия, которая победила, и проигравшая собираются на закрытой даче в лесу. В первый день ругаются, крутят друг другу дули, потом идут в сауну, парятся. После этого вместе пьют и на другой день садятся за стол переговоров. Решают, как им дальше работать во имя страны. А у нас каждый хочет показать свою значимость, у каждого играют амбиции. А это к добру не приведет.

"Бютівці" ходять Радою засмучені. Визнають, що в середу можлива відставка Кабміну.

— Хай голосують. Покажуть країні, на що вони здатні, — каже 57-річний Володимир Бондаренко. — Але тоді всю відповідальність хай беруть на себе.

Біля стіни перемовляються головний державний санлікар Олександр Біловол та "регіонал" Василь Грицак.

— Завтра Тимошенко піде, — каже останній. — І ми не боїмося ситуації невизначеності. Бо ті, хто голосуватимуть за відставку, мають дати обіцянку, що голосуватимуть і за призначення нового уряду й нашого прем"єра. Іншого виходу в них нема. Під тиском дострокових виборів будуть змушені на це погодитися.

Тим часом "нунсівець" Іван Плющ і "регіонал" Микола Азаров підіймаються на третій поверх Ради, де відкрилася виставка-продаж до 8 Березня. Плющ пригортає одну з журналісток.

— Яка хорошенька! — підморгує.

На виставці депутатам пропонують коштовності, картини, вишиванки. "Бютівець" Олег Білорус, 70 років, купує репродукцію Рембрандта за 4 тис. грн. На ній — два кораблі у морі. Виторговує 500 грн. Питає:

— А можна в щось завернути її, щоб не було видно, що це?

Віддає полотно помічникові й каже, щоб ніс у машину.



"Спікер сам ризикує"


Своєю заявою Литвин намагається стимулювати до виходу з чинної коаліції тих "нашоукраїнців", які вагаються, припускає політолог 33-річний Михайло Басараб:

— Але й спікер блефує. Жаргонною мовою "депутатів беруть на понт". Адже для них дострокові вибори є ризиком. Спікер розраховує на те, що в певної кількості "нашоукраїнців" спрацює інстинкт самозбереження перед розпуском парламенту. І вони погодяться на коаліцію з Партією регіонів.

Литвин до певної міри теж ризикує. Він чи не найбільше зацікавлений у стабілізації ситуації у Верховній Раді. Вибори навряд чи принесуть йому щось добре.

Тимошенко сплутала Яценюка з Януковичем

Прем"єр-міністр 49-річна Юлія Тимошенко відразу після оголошення розпаду коаліції скликає прес-конференцію. Виступає 10 хв., говорить спокійно.

Відповідальними за розвал коаліції є "Наша Україна" та Блок Литвина, зазначає прем"єрка:

— Завтра голосуватимуть за недовіру уряду. І голосуватимуть поіменно. Тому ми знатимемо, хто відкриває для Януковича абсолютно антиукраїнську диктатуру. Знаю, що "нунсівці" торгуються за посаду прем"єра. Хочуть поставити Ющенка або Януковича, — Тимошенко виправляється, — Ющенка або Яценюка. Зараз "Наша Україна" шкребеться в приймальні Януковича.

Прем"єр підводиться і виходить. Працівники уряду перемовляються, що завтра спакують речі й переїдуть працювати на столичну вул. Турівську — до центрального офісу БЮТу.

Зараз ви читаєте новину «Литвин оголосив про розпад коаліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути