вівторок, 01 листопада 2016 07:05

Лещенко вказав у декларації занижену вартість квартири

Народний депутат 36-річний Сергій Лещенко опублікував електрон­ну декларацію доходів за 2015 рік на сайті Національного агентства із запобігання корупції.

Із 2010-го йому належить квартира в Києві площею 60 кв. м. Із 1991 року — 33% столичного помешкання площею 74,6 кв. м. Окремо вказане цьогоріч куплене житло за 7,5 млн грн. ­Однак його оцінна, а не реальна вартість — 5,296 млн грн.

— Квартира така велика, тому що в ній буде ще музична студія. Якщо сумніватимуся в здатності погасити борг, виставлю її на продаж, — каже Лещенко.

При цьому він декларує $102 тис. і понад 50 тис. євро заощаджень.

— Будинок, де купив квартиру нардеп Лещенко, зводить Іван Фурсін, партнер Сергія Льовочкіна — колишнього керівника адміністрації президента Януковича. У домах такого типу квартири подібного рівня коштують не менш як 12 мільйонів гривень. Знижок не буває, — говорить журналіст-розслідувач Олександр Дубинський, 35 років. — Але нардепу її дають — 37 відсотків. Економія — 4,5 мільйона гривень.

Торік у грудні Лещенко купив автомобіль "Фольксваґен Гольф" за 384 тис. грн.

За 2015 рік отримав 76,3 тис. грн зар­плати, ще 80,5 тис. грн — на здійснення депутатських повноважень і 42,4 тис. грн — зарплати за сумісництвом в Українському католицькому університеті. Також задекларував 25,8 тис. грн роялті від двох видавництв, 55,4 тис. грн гонорарів і виплат від Фонду Віктора Пінчука, майже 10 тис. грн — від Центру протидії корупції, 24 тис. грн — від Колумбійського університету в Нью-Йорку й 23,4 тис. грн — від Інституту гуманітарних досліджень, що в австрійській столиці Відні.

"Нардеп Мустафа Найєм пояснив, що виплати від Фонду Пінчука йому та Сергію Лещенку стосувалися поїздки до Давосу 2015 року: "Нас туди запросили. Вказана сума — це наш переліт, виступ і дорога назад. Усі переговори про це я вів із фондом "Відродження" Джорджа Сороса. Потім виявилося, що він є одним із спонсорів заходу, який організовував Віктор Пінчук", — пише Олександр Дубинський. — За якістю відмазок у Найєма з Лещенком — один рівень".

"Імовірно, Сергій Лещенко систематично отримував незаконну винагороду за діяльність в інтересах певних осіб. Зокрема є ризик, що його фінансували російські джерела, зацікавлені у підриві національної безпеки України", — пише голова регламентного комітету Верховної Ради Павло Пинзеник, 40 років, у зверненні в Генпрокуратуру.

Просить порушити провадження щодо члена фракції БПП Сергія Лещенка. Вказує на купівлю елітної нерухомості в центрі Києва. А також на повідомлення у пресі, згідно з якими нардеп міг отримувати кошти від російського олігарха Костянтина Григоришина.

Ще Пинзеник просить Генпрокуратуру з'ясувати, чому директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник і глава Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький порушують законодавство у справі Лещенка:

"Законодавство не передбачає іншої реакції правоохоронних органів на повідомлення про злочин, окрім реєстрації в Єдиному реєстрі кримінальних проваджень і проведення розслідування. Натомість такої процесуальної дії як перевірка, яку здійснила НАБУ, не передбачається. Національне антикорупційне бюро завдяки незаконній перевірці не могло знайти ознаки відсутності факту правопорушення. Це може свідчити про політичну заангажованість і зв'язки між ним і народним депутатом. А це вже політична корупція".

Зараз ви читаєте новину «Лещенко вказав у декларації занижену вартість квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути