Ексклюзиви
вівторок, 14 лютого 2006 19:16

Лазаренко повернеться не скоро

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Юрій Луценко хоче купити квиток Володимиру Щербаню, аби той повернувся на батьківщину
Юрій Луценко хоче купити квиток Володимиру Щербаню, аби той повернувся на батьківщину

Основною метою візиту Юрія Луценка, 45 років, до США було відновлення переговорів із керівниками ФБР щодо договору про видачу українських злочинців. Перемовини про це не велися вже понад два роки. Упродовж 2006-го договір нарешті може бути підписаний. Тоді в Україну зможуть повернути і колишнього сумського губернатора Володимира Щербаня.

— Я б сам купив йому квиток для повернення на рідну батьківщину, — зізнався міністр.

Луценко розповів ще про одного відомого в"язня-українця — Павла Лазаренка. Той залишається під домашнім арештом, живе, за словами міністра, у розкішному будинку. Має охорону. До тіла Павла Лазаренка прилаштований електронний пристрій, який не дозволяє відходити від помешкання занадто далеко. Українець сам обрав собі таку форму ув"язнення, й охорону для себе також фінансує сам. Суд у його справі затягується.

З американськими колегами Луценко обговорював і питання нелегальної міграції.

— Прозорі кордони з Росією і закриті кордони до Європи роблять Україну відстійником для нелегалів, що прямували до європейських країн, але не змогли туди потрапити, — сказав міністр. — Ми зараз не маємо ні таборів для таких осіб, ні практики поводження з ними. У цьому питанні Америка теж готова надати допомогу Україні.

Поки Юрій Луценко був у відрядженні, Печерський суд за позовом Наталії Вітренко заборонив йому коментувати виборчі списки блоків.

Люди, які залили кров"ю Кримський півострів, під прикриттям красивих ідей рвуться до влади

— Я вважаю неетичною поведінку судді, яка без моєї присутності чи мого представника просто наклала заборону на професію, — сказав Луценко й зазначив, що вже подав апеляцію. Але навіть якщо суд не скасує свого рішення, міністр і так знає, як його обійти:

— Просто розповідатиму про список дами на мітлі або про даму з Конотопа. Хоча не хотілося б таку серйозну справу перетворювати на жарт.

Розповів також, що на відміну від Наталії Вітренко, інші політичні лідери самі попросили його проаналізувати їхні списки. Роман Безсмертний після такого аналізу викреслив трьох людей. Олександр Мороз також відмовив одній людині із сумнівним минулим.

Луценко пообіцяв найближчим часом здійснити робочу поїздку до Криму, щоб "поінформувати людей, що собою являють ті політичні сили, які намагаються взяти реванш на виборах до місцевої Верховної Ради".

— Люди, які залили кров"ю і трупами завалили Кримський півострів у середині 90-х, сьогодні під прикриттям красивих ідей рвуться до влади. Люди, трупи від діяльності котрих ми й досі дістаємо з кримських штолень. І не по одному. Деякі з них перебувають у міжнародному розшуку, але прикриваються поки що тільки кандидатством у депутати. Уявіть, що станеться, якщо вони отримають депутатський мандат.

Запитували Луценка і про появу його обличчя у рекламних роликах Соціалістичної партії, з якої він вийшов одразу після призначення його на посаду міністра внутрішніх справ.

— Я не маю права агітувати, а мною можуть агітувати, — відповів.

Щоправда, на думку Луценка, соціалісти самі ризикують, бо така реклама може і відлякати виборців — не всім, мовляв, подобається його діяльність.

Зараз ви читаєте новину «Лазаренко повернеться не скоро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути