пʼятниця, 29 серпня 2008 17:32

Кримські "регіонали" хочуть визнання Південної Осетії та Абхазії

Рада Кримської республіканської організації Партії регіонів просить своїх колег у Верховній Раді внести законопроект про визнання незалежності Південної Осетії та Абхазії.

"Це є підтвердженням непорушності міжнародного права — права народів на самовизначення, як фундаментального демократичного принципу", — ідеться в заяві.

Керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 50 років, вважає, що кримська організація Партії регіонів намагається здобути симпатії проросійського населення Криму:

— На півострові розчаровані діями "регіоналів". Тому що вони більше думали про свої гаманці, бізнес, а не про поліпшення економічної ситуації. Водночас у Криму найбільш поширені проросійські настрої. "Регіони" намагаються загравати з людьми.

Додає, що сама заява про винесення постанови щодо визнання незалежності підготовлена неграмотно. Згідно з Конституцією, незалежність інших країн визнає президент України, а не Верховна Рада.

На півострові розчаровані діями Партії регіонів

Бажанням збільшити свій рейтинг політолог пояснює й заяву лідера партії Віктора Януковича про необхідність визнати незалежність Абхазії та Південної Осетії.

— Це один з його перших кроків до президентської виборчої кампанії, — зазначає Фесенко.

Припускає, що кримчан про підтримку могли попросити й росіяни. Але й запевняє,  що не можна проводити паралелі між грузинськими регіонами й кримською автономією. Стверджує, що Абхазія й Південна Осетія фактично майже 20 років адміністративно незалежні від Грузії.

— Але юридично не були визнаними. Зараз намагаються через Росію легалізувати свій суверенітет. А Крим — це невід"ємна частина України. Кримська владна еліта це визнає, і кримська Конституція. Це записано й у міжнародно-правових документах. Зокрема в базовому політичному договорі між Україною й Росією, — дадає політолог.

Володимир Фесенко зауважує, що ризики стимулювання сепаратистських настроїв у Криму все ж є.

Зараз ви читаєте новину «Кримські "регіонали" хочуть визнання Південної Осетії та Абхазії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути