пʼятниця, 29 листопада 2019 06:30

Кремль хоче уникнути відповідальності за злочини

Росія вийшла з Женевської конвенції щодо захисту цивільного населення під час міжнародних збройних конфліктів. Відповідний закон підписав президент РФ Володимир Путін 12 листопада.

Женевські конвенції 1949 року — це збірка міжнародних угод з правил ведення війни. В документі Росія визнала нечинними — Протокол 1 та Протокол 2, що стосуються захисту жертв міжнародних та неміжнародних збройних конфліктів. У цих документах йдеться про поводження з полоненими та цивільними особами, які не воюють. Зокрема забороняється чинити насильство щодо них та медиків. Також ідеться про покарання осіб, що порушують норми документа.

Із Женевської конвенції Росія не вийшла, а лише припинила роботу комісії, яка встановлювала факти військових злочинів. Про це говорить 38-річний Борис Бабін, колишній представник президента України в Криму:

— Ця комісія — достатньо формальний орган. Її повноваження свого часу визнав Радянський Союз. Москва припинила роботу комісії, аби уникнути відповідальності за свої злочини. Поки що свідомої реакції на це ані з боку України, ні світу не було.

— Женевські конвенції діють на засадах взаємності. Якщо росіяни з них виходять, то їхні військові не матимуть захисту, потрапивши в полон, — додає Бабін.

Кремль у будь-якому разі відповідатиме за скоєні злочини.

— Відповідальність за злочини, які РФ скоїла на час перебування у Женевській конвенції, з неї ніхто не знімає, — додає Борис Бабін.

Право конвенції своєрідне: прямих механізмів міжнародної відповідальності не існує. Є Римський статут та міжнародне кримінальне право. Але РФ не є членом Римського статуту і все діє через те, що Україна подає туди заяви.

Зараз ви читаєте новину «Кремль хоче уникнути відповідальності за злочини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути