пʼятниця, 28 серпня 2009 08:06

Кравчук отримав безплатно 60 соток землі в Кончі-Заспі

Родина першого президента України 75-річного Леоніда Кравчука отримала землю в елітному поселенні "Золоті ворота" заповідника Конча-Заспа під Києвом. Міськрада 18  червня виділила по 10 соток його дружині Антоніні Михайлівні, невістці Олені, онукові Андрію з дружиною Марією та онучці Марії. Загалом, у їхній власності в Кончі-Заспі 1,2 га землі. Кравчук живе там із дружиною.

Екс-президент каже, що в нього є двоповерховий будинок на 600 кв. м і одноповерховий гуцульський дім — колиба. Було ще одне дерев"яне помешкання, яке розвалилося від часу. Кравчук планує звести на його місці капличку чи гостьовий будинок. Є сад із 65 фруктових дерев.

— Та й собак же ж треба десь вигулювати, — пояснює, навіщо йому треба більше гектара землі. — У мене дві вівчарки і безпородна самочка Марта, яку підібрав у березні біля смітника.

Кравчук живе в Кончі-Заспі останні 15 років. Із 1950-х тут були урядові дачі. На місці його нинішньої садиби стояв дерев"яний будинок доньки першого секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова. До Леоніда Макаровича там жив член політбюро ЦК Компартії України Борис Качура.

Усі ці роки Кравчук користувався ділянкою в 1,2 га. Вона огороджена парканом. 2003-го за 625 тис. грн викупив близько 60 соток землі. Решту вирішив отримати безплатно. Мовляв, за Земельним кодексом кожен українець має право на безкоштовні 15 соток землі. А у Києві — на 10.

— Щоб дотриматися цього закону і взяти у власність другу половину ділянки, члени моєї родини витратили 2,5 року, — розповідає екс-президент. — Людині, яка подає заяву про виділення землі, мають дати згоду десятки управлінь. Цим займався наш юрист.

Каже, хабарів не просили, він і не давав. Сплачував рахунки за документами. Окремі довідки обійшлися в кілька тисяч гривень — від трьох до восьми.

Кожен киянин має право на 10 соток безкоштовної землі

— Мені дорікають, що Конча-Заспа — заповідна зона. Але ж я не взяв незайняту землю, не відрізав її в лісі, — говорить Кравчук. — Тут до мене стояв будинок. Були підведені всі комунікації — вода, каналізація, електрика. Коли я зайнявся цією землею, колишній мер Києва Олександр Омельченко сказав, що ніхто ще, окрім мене, не пройшов повністю земельне законодавство. Я це роблю свідомо, щоб показати, що закон для всіх однаковий. У мене питають: от чому вам дають, а іншим — ні? Так треба ж не в мене питати, а в тих, кому не дають.

— Кравчук просто дріб"язкова людина! — обурюється колишній народний депутат 71-річний Степан Хмара. — Він же ще і дачу має. Працює тільки за матеріальну винагороду! Наші посадовці розгрібають, що де погано лежить, як ненаситні шакали! Це перетворилося на норму, на свого роду бізнес.

Зараз ви читаєте новину «Кравчук отримав безплатно 60 соток землі в Кончі-Заспі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути