пʼятниця, 28 вересня 2018 07:20

Консула Угорщини в Береговому треба вислати з України

Автор: WWW.QHA.COM.UA
  Активісти знімають угорський прапор із будівлі міської ради в місті Берегове на Закарпатті 12 листопада 2017 року. Був встановлений поряд із прапорами України та Євросоюзу
Активісти знімають угорський прапор із будівлі міської ради в місті Берегове на Закарпатті 12 листопада 2017 року. Був встановлений поряд із прапорами України та Євросоюзу

— Доки Україну очолює Петро Порошенко, розпалювання ненависті проти угорців з боку української держави не припиниться. Оскільки президент вважає це способом здобути громадську підтримку, яка зараз низька. Будапешт блокуватиме євроінтеграційні й атлантичні кроки України, доки в Києві не змінять антиугорську політику, — говорить міністр закордонних справ Угорщини 39-річний Петер Сіярто під час зустрічі з українським колегою Павлом Клімкіним у Нью-Йорку на полях Ген­асамблеї ООН 26 вересня.

За тиждень до того з'явилося відео, на якому зафіксовано момент видачі громадянам України угорських паспортів у консульстві Угорщини в містечку Берегове на Закарпатті.

— Ми не досягли згоди щодо того, яким чином тлумачити цей інцидент, — каже Павло Клімкін, 50 років. — Україна вишле угорського консула найближчим часом, якщо Будапешт не зробить цього сам. Логіка, якої дотримується угорська сторона, нагадує російську про нібито націоналістичні настрої в Україні.

"Сценарій, який здійснює Угорщина на Закарпатті, один в один нагадує те, що робила Москва з Кримом, — пише політтехнолог 43-річний Тарас Березовець у "Фейсбуку". — Станом на березень 2014-го Росія видала жителям півострова щонайменше 120 тисяч паспортів. Це майже 5 відсотків населення Криму. Треба бити на сполох. Угорщина не наважується на анексію Закарпаття лише через членство у НАТО і Євросоюзі, які б'ють її по руках.

Україні не варто намагатися вирішити проблему самостійно. Треба спертися на позицію сильних гравців. Угорці десятиліттями проводять таку ж політику щодо Словаччини та Румунії. Ці країни можуть стати нашими союзниками.

Україну підтримає Євросоюз. Там злі на прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Його зять причетний до корупційного скандалу з грошима ЄЄ. Угорців уже позбавили права голосу в Європарламенті. Можемо скористатися слушним моментом і докинути свої претензії. Отримаємо підтримку Франції та Німеччини. Їм не подобається політика Орбана, зокрема відмова від мігрантів, тиск на неурядові організації, суди та свободу слова.

Треба не затягувати з висланням співробітників консульства Угорщини до Берегового. Відео з роздачею паспортів — це перехід "червоної лінії". Так, у відповідь Будапешт вишле наших дипломатів. Але це — необхідний крок. Його треба зробити якнайскоріше. Варто скоротити кількість угорських консульств в Україні. Навіщо воно в Берегово? По сусідству розташовані одразу три інших — у Львові, Івано-Франківську й Ужгороді".

Зараз ви читаєте новину «Консула Угорщини в Береговому треба вислати з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути