четвер, 02 лютого 2012 06:30

"Конституційна асамблея — цирк і профанація"

Автор: фото з сайта www.obozrevatel.ua
  Сергій Таран: ”Набір до складу Конституційної асамблеї відбувається за принципом лояльності до Януковича”
Сергій Таран: ”Набір до складу Конституційної асамблеї відбувається за принципом лояльності до Януковича”

Указ про створення Конституційної асамблеї зі 100 осіб підписав президент Віктор Янукович. Вони мають написати нову Конституцію України або розробити зміни до чинної. П'ять місць зарезервували за представниками опозиційних партій. Однак ті вирішили не брати участі в асамблеї.

— Така відмова є природною, тому що набір до складу Конституційної асамблеї відбувається за принципом лояльності до Януковича — таких там більшість. Вони розроблятимуть Конституцію "під президента", — каже директор Міжнародного інституту демократії 42-річний Сергій Таран. — Якщо до них приєднаються представники опозиції, вийде, що вона легітимізує асамблею.

У БЮТу, "Фронту змін", "Свободи", "Удару" однаковий мотив відмови?

— Так. Керівник науково-експертної групи з підготовки асамблеї Леонід Кравчук говорить, що через відмову опозиції там буде 95 представників замість 100. Виходить, для опозиційних партій відвели аж п'ять місць. І це таке представництво для людей, які сукупно мають рейтинг вищий, аніж влада.

Якими будуть наслідки відсутності опозиції в асамблеї?

— Статус цієї структури нівелюють, бо фактично це буде якась експертна група при Адміністрації президента. У народу вже немає до неї довіри через те, що її створювали без консультацій із громадськістю. Це цирк і профанація.

Чому нову Конституцію писатимуть зараз?

— Є питання щодо легітимності чинної системи, адже Основний закон був прийнятий не парламентом (восени 2010 року Конституцію змінили рішенням Конституційного суду. — "ГПУ"). Якщо ще наступні парламентські вибори проведуть із порушеннями, що найімовірніше і буде, то можуть порушити питання про легітимність усієї влади. Тому Конституцію хочуть презентувати не як продукт Адміністрації президента, а суспільства.

Як ставитеся до ідеї написання нової?

— Ідея створення асамблеї — позитивна. Однак туди мали б увійти професіонали, які не беруть безпосередньої участі у політиці. Саме вони написали б Основний закон, який потім затвердили б у парламенті або на референдумі.

Зараз ви читаєте новину «"Конституційна асамблея — цирк і профанація"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути