вівторок, 30 жовтня 2012 05:00

Комуністів ошелешив результат "Свободи"

Автор: фото: Андрій Шматов
  У день парламентських виборів лідер Компартії Петро Симоненко вийшов до журналістів о 23.00. Штаб КПУ на столичному Подолі
У день парламентських виборів лідер Компартії Петро Симоненко вийшов до журналістів о 23.00. Штаб КПУ на столичному Подолі

Прес-центр штабу Комуністичної партії на столичному Подолі забитий ущерть. У невелику залу в підвальному приміщенні не поміщаються всі охочі.

По периметру зали стоять банери із символікою КПУ та слоганами російською й українською "Повернемо країну народу". Попід стіною три столики з бутербродами, печивом, пиріжками. На одному окремо — кілька десятків чашок із написом "Комуністична партія. За Симоненка!". На екрані транслюється онлайн-відео зі штабу — близько сотні людей приймають дзвінки, підраховують голоси.

Результати перших екзит-полів показали не дуже високий результат КПУ — близько 12%. До приміщення похапцем заходить керівник штабу 52-річний Ігор Алексєєв.

— Ми проводимо паралельний підрахунок голосів, — Алексєєв нервує. — Можу сказати точно: комуністи щонайменше вдвічі збільшать свої результати, порівняно з попередніми виборами.

Говорить 5 хв. і швидко залишає залу. Наступний брифінг запланований на 23.00. Потім — на 3.00, на 6.00 та на 9.00.

Працівниці штабу підносять таці з бутербродами.

За годину у прес-центрі з'являється нардеп Петро Цибенко, 63 роки. Емоційно запевняє, що результати "Свободи" сфабриковані.

— Ни один человек в мире не может согласиться, что за 10 дней кардинально меняются цифры одной из политических сил, в данном случае — это "Свобода". От балансирования на грани прохождения в Верховную Раду до удвоения результатов. Такого быть не может! — зривається на крик, активно жестикулює. — Бесспорно, это — шок. Говорил, говорю и говорить буду: неофашизм стучит в двери Украины. И это страшно.

— Протягом години триває тиша. З екрана зникає трансляція зі штабу — він працює на верхніх поверхах, але прохід туди заборонено.

Близько 23.00 до журналістів підходить лідер КПУ 60-річний Петро Симоненко.

— Зараз у Луганській області по районах відключають електроенергію. Ви розумієте, що в таких умовах, у темряві підраховувати голоси неможливо? Це відбувається тому, що на тих дільницях підтримка Компартії сягає 40 відсотків.

Каже, що в новому парламенті його партія ні з ким не співпрацюватиме, бо там більше не буде лівих сил, окрім КПУ. Вважає, що просування "Свободи" профінансували донецькі й дніпропетровські олігархи.

На запитання:які саме олігархи, не відповідає.

Комуністи провели якісну виборчу кампанію

Віталій Кулик, 36 років, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства:

— В успіху комуністів три причини. Перша: виборці розчарувалися у Партії регіонів. Друга: в Україні великий запит на силу, яка захищала б соціальні потреби людей і права працівника. Третє: Компартія провела якісну виборчу кампанію із продуманою рекламою.

Комуністам нема потреби входити до якоїсь більшості в парламенті. Буде домовленість із "регіоналами" щодо голосувань із певних питань. Головне, аби ці питання не суперечили програмі чи ідеології. Щодо приватної власності, землі, мови, зовнішньополітичного вектора — КПУ голосуватиме по-своєму. Співпраця з "Регіонами" буде вибіркова.

Комуністи можуть зберегти позицію головного митника, яку має Ігор Калєтнік, обійняти посади керівників чи заступників деяких комітетів, Фонду держмайна.

 

7

українців померли 28 жовтня під час голосування на парламентських виборах. 76-річна жінка знепритомніла біля входу на одну з дільниць міста Ірпінь на Київщині. Члени дільничної комісії викликали "швидку". Врятувати її не вдалося. У 71-річного львів'янина на виборчій дільниці зупинилося серце. Лікарі назвали діагноз — закупорка легеневої судини. У 62-річного чоловіка у селі Бучач на Тернопільщині стався серцевий напад. Він помер на дільниці.

На Івано-Франківщині — дві смерті. Через інфаркт помер 61-річний виборець та член дільничої виборчої комісії. На одній із дільниць міста Хотин Чернівецької області через серцеву недостатність помер чоловік.

50-річна член ДВК у Черкасах померла ніби то після того, як її виключили з комісії. Ще через 10 хв. після закриття дільниці у селі Суємці Баранівського району Житомирщини від нападу епілепсії помер 26-річний член цієї комісії.

 

Зараз ви читаєте новину «Комуністів ошелешив результат "Свободи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

53

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути