Ексклюзиви
четвер, 07 жовтня 2021 07:20

Коломойський вивів мільярд гривень через фірми Зеленського

Володимир Зеленський та його оточення ­могли брати участь у відмиванні грошей ­Приватбанку. Йдеться про перекази на 1,063 млрд грн від структур, пов'язаних з олігархом Ігорем Коломойським. Про це опублікували фільм "Офшор 95" журналісти проєкту "Слідство. Інфо".

Розслідування зробили з витоку 11,9 млн фінансових документів. Дістав назву "Пандора пейперс". Папери рік досліджували понад 600 журналістів зі 117 країн. У документах фігурують президент Росії Володимир Путін, король Йорданії Абдалла ІІ, прем'єр Чехії Андрей Бабіш. Також світові знаменитості: топмодель Клаудіа Шиффер, співаки Хуліо Іґлесіас і Шакіра, музиканти Елтон Джон і Рінго Старр, нобелівський лауреат з літератури Маріо Варгас Льйоса.

З більш ніж трьох сотень фігурантів розслідування "Пандора пейперс" 38 — українці. Це найбільше серед усіх країн.

2012-го студія "Квартал 95" почала співпрацювати з телеканалом "1+1" Коломойського. "Кварталівці" зареєстрували понад десяток офшорних фірм на Британських Віргінських островах, Белізі й на Кіпрі. У центрі мережі перебувала компанія "Малтекс мультикапітал груп". Її порівну поділили між фірмами Зеленського, братів Сергія та Бориса Шефірів, "кварталівця" Андрія Яковлєва. Номінальним власником центру мережі виступала компанія "Давегра" теперішнього керівника СБУ Івана Баканова, 46 років, ідеться в документах. Вони частково підтвердили схему переказування коштів від структур Коломойського до фірм Зеленського та його соратників.

Прем'єру фільму розслідувачі планували 3 жовтня в Малій опері в Києві. За 5 год. до показу директор закладу Олексій Прасол заявив, що не показуватиме стрічку про президента. Згодом дозволив. У мережі ютюб за 18 год. його подивилися понад 300 тис. разів.

— У цій інформації немає жодного компромату, — каже радник керівника Офіса президента 49-річний Михайло Подоляк. — Бізнес-практики ­2000-х і першої половини 2010 років в Україні вимагали інструментів захисту власності від тодішньої влади. Боронити бізнес за Януковича було цілком зрозумілим завданням.

— Якщо Зеленський позбавиться оточення, це не допоможе йому вийти сухим із води. Вже його самого підозрюють у корупції, — говорить політолог Віктор Бобиренко, 51 рік.

— Зараз Офіс президента гарячкує. Шукає теми, якими можна відвернути увагу від цієї історії. Намагатиметься випустити пару через засідання Ради національної безпеки. Або почнуть обговорювати важливість української мови через Максима Бужанського (депутат від "Слуги народу", який зареєстрував законопроєкт, що мав скасувати в законі про мову вимоги про перехід учнів 5–11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року. — ГПУ). Рейтинг Зеленського впаде. Але не сильно, бо президент має групу виборців, які все вибачають.

Ситуація може стати показовою в боротьбі з олігархами. Якщо їхні канали відреагують слабко, це свідчитиме, що ніякої деолігархізації немає.

Для світу Зеленський — президент. Проте після скандалу його можуть "забувати" запрошувати, намагатимуться віддалитися. Байден кликати в гості не стане.

Зараз ви читаєте новину «Коломойський вивів мільярд гривень через фірми Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути